Un număr de 7.200 de soldaţi nu pot fi trimişi în străinătate din motive de sănătate, iar alți 9.910 nu pot efectua decât sarcini limitate şi, prin urmare, nu sunt consideraţi că pot fi pe deplin desfăşuraţi, a detaliat marţi cotidianul britanic.

Cu toate acestea, „aceste cifre sunt normale pentru forţele armate”, a declarat în schimb Jack Watling, cercetător la centrul de cercetare Royal United Services Institute for Defence and Security Studies. „Principala preocupare este că cu cât armata devine mai mică din lipsă de recruţi, cu atât proporţia de soldaţi care nu pot fi desfăşuraţi devine o problemă”, a adăugat el.

Armata britanică însă se luptă să recruteze, cu 5.000 de posturi vacante – din 82.000 – în ciuda numeroaselor campanii de publicitate.

În ciuda acestor cifre, un purtător de cuvânt al ministerului a declarat că „forţele armate au suficient personal pentru operaţiuni care să asigure securitatea Regatului Unit”. El a adăugat că majoritatea problemelor de sănătate cu care se confruntă soldaţii sunt "minore".

Potrivit lui Jack Watling, aproximativ 20% dintre cei inapţi să fie desfăşuraţi au probleme temporare, în timp ce alţii afectaţi de probleme mai serioase pot totuşi "să asigure anumite funcţii".

Ultima campanie de recrutare a armatei, din ianuarie, care a vizat tinerii, a atras critici din cauza tonului ei considerat ofensator.

Într-o serie de afişe şi reclame de televiziune, armata îi chema pe „dependenţii de selfiuri”, „jucătorii compulsivi” sau chiar pe „zombiul mobilului” să se angajeze. Campania sugera că aceste trăsături, percepute în general ca defecte, ar putea fi utilizate cu înţelepciune în cadrul armatei.

 

 

Te-ar putea interesa și: