„MAREA BRITANIE ar face o EROARE istorică, dacă s-ar îndepărta de țările Europei de Est”

„MAREA BRITANIE ar face o EROARE istorică, dacă s-ar îndepărta de țările Europei de Est”

Preşedintele în exerciţiu al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat, azi, la Londra că premierul David Cameron ar comite o „eroare istorică" dacă şi-ar îndepărta ţările est-europene, în cadrul negocierilor pe care intenţionează să le desfăşoare cu UE.

La presiunea euroscepticilor din tabăra sa conservatoare (dreapta) şi a partidului eurofob UKIP, David Cameron a promis ca, în cazul în care va fi reales anul viitor, va organiza un referendum pe tema ieşirii Marii Britanii din UE în 2017, scrie Mediafax.

El vrea în prealabil să renegocieze termenii relaţiei ţării cu Uniunea Europeană.

Barroso a afirmat, într-un discurs rostit la institutul Chatham House din Londra, că „CE este în continuare dispusă să participe la discuţii constructive", amintind totuşi că "schimbările trebuie acceptate de toate ţările".

„Este o iluzie să crezi că poate fi creat un spaţiu pentru dialog dacă tonul şi fondul argumentelor avansate pun la îndoială principiul existent şi ofensează alte state membre", a adăugat el.

„Ar fi o eroare istorică din partea Marea Britanii să continue să-şi îndepărteze aliaţii fireşti din Europa Centrală şi de Est în legătură cu problemele" referitoare în special la libertatea de circulaţie în cadrul UE, "în timp ce aţi fost unii dintre cei mai entuziasmaţi apărători ai aderării lor", a afirmat el.

Subliniind că sunt "probleme care trebuie discutate şi ameliorate (...) fără a pune sub semnul întrebării fundamentele", el a mărturisit că are o "problemă cu ipoteza - care nu este practic pusă la îndoială de oamenii politici britanici - că există o tensiune permanentă între interesele Marii Britanii şi cele ale UE".

„Experienţa mea mi-a arătat contrariul", a adăugat el, considerând că în cazul a numeroase puncte, în special costurile schimbării climatice sau sancţiunile împotriva Rusiei, Marea Britanie "probabil" că nu ar fi putut găsi o soluţie mulţumitoare "fără puţin ajutor din partea prietenilor săi" europeni, precizează sursa citată.