Marea Britanie a declarat starea de urgență, Virusul mortal descoperit în canalizările din Londra. Autoritățile recomandă vaccinarea completă

Foto: arhiva evz

Autoritățile sanitare din Marea Britanie au decis să declare stare de urgență după descoperirea virusului care provoacă poliomielita. Experții în sănătate publică au descoperit urme ale acestui virus, deosebit de periculos, în probele ridicate din canalizările londoneze. Ei cred că este vorba despre un focar care a pornit de la o persoană care s-a întors în Marea Britanie și care s-a răspândit la nivel local.

Autoritățile sanitare din Marea Britanie sunt de părere că virusul poliomielitic s-a răspândit la nivel local, în Londra. Drept urmare, acestea au dispus declanșarea stării de urgență, în Marea Britanie, până la clarificarea situației. Informația a fost publicată de Agenția pentru Securitatea Sănătății din Regat.

Chiar dacă pericolul există, riscul pentru populație e scăzut, totuși, au dat asigurări autoritățile sanitare britanice.

Astfel, mai multe probe colectate din deșeurile de la stațiile de epurare din Beckton au fost testate pozitiv pentru poliovirus în luna februarie. Ulterior, Agenția pentru Siguranța Sănătății din Marea Britanie a anunțat că, ulterior, au mai fost detectate și alte probe pozitive.

Mostrele au atras atenția experților dat fiind că acestea conțineau mutații ce sugerau că virusul evoluează pe măsură ce se răspndește de la o persoană la alte.

Experții britancii recomandă vaccinarea

În acest context, experții britanici cred că focarul a pornit de la cineva care s-a întors în Marea Britanie și l-a răspândit la nivel local.

„Virusul din vaccin poate provoca paralizia, dacă a suferit mutații și există dovezi că acest virus începe să sufere mutații. De regulă, persoanele infectate cu virusul poliomelitei sunt asimptomatice. Infecția se transmite de la persoană la persoană prin intermediul mâinilor murdare. Nu vrem să panicăm oamenii. Vrem ca ei să înțeleagă că riscurile sunt extrem de mici”, a spus Mary Ramsay, șefa secției de Imunizări de la UKHSA.

Potrivit spuselor sale, oamenii trebuie să știe că pot preveni îmbolnăvirea cu poliomielită prin vaccinare cu schema completă.

„Cel mai important mesaj pentru oameni este că pot preveni orice risc de la acel virus prin vaccinarea completă. Prin urmare, mesajul este să vă asigurați că voi și familia voastră aveți vaccinările la zi”, a mai spus oficialul britanic.

Poliomielita se manifestă la copii

Poliomielita afectează în mare parte copiii sub vârsta de cinci ani, după cum relatează oficialii Organizației Mondiale a Sănătății. Poate provoca boli severe și paralizie. Secretarul sănătății, Sajid Javid, a declarat miercuri că „nu este deosebit de îngrijorat” după ce virusul a fost detectat.

Ultimul caz de infectare cu poliovirus sălbatic în Regatul Unit al Marii Britanii a fost înregistrat în anul 1984.