Este alertă în Marea Britanie: „Poliovirusul a fost detectat în canalizarea din Londra”. Cum se transmite boala

Este alertă în Marea Britanie: „Poliovirusul a fost detectat în canalizarea din Londra”. Cum se transmite boalasursa: arhiva EVZ

Agenția de Securitate a Sănătății din Marea Britanie (UKHSA ), în colaborare cu Agenția de Reglementare a Medicamentului și a Produselor de Sănătate (MHRA), a găsit virusul care provoacă poliomielită în probele de apă colectate din canalizarea din Londra. Nu au existat deocamdată cazuri de paralizie, dar sunt în desfășurare investigații pentru a stabili dacă există transmitere comunitară, spune Agenția pentru Siguranța Sănătății din Marea Britanie. 

Agenția de Securitate a Sănătății din Marea Britanie a declarat miercuri că investighează dacă transmiterea comunitară sau transmiterea între indivizi este în curs. Nu au fost identificate cazuri de poliomielită, iar HSA a remarcat că riscul pentru public în general a rămas „extrem de scăzut”.

Poliomielita afectează în mare parte copiii sub vârsta de cinci ani, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Poate provoca boli severe și paralizie. Secretarul sănătății, Sajid Javid, a declarat miercuri că „nu este deosebit de îngrijorat” după ce virusul a fost detectat.

Agenția de sănătate a declarat că mostrele au fost prelevate de la stația de canalizare London Beckton, care are o capacitate de captare de la aproximativ 4 milioane de oameni din nordul și estul Londrei.

Autoritățile au cerut părinților să verifice dacă vaccinările copiilor sunt la zi

HSA a spus că virusul detectat a fost poliovirusul de tip 2 derivat din vaccin, care poate trăi în intestinul persoanelor care au primit un vaccin antipolio, şi  nu ar fi același lucru cu poliomielita sălbatică. Ultimul caz din Regatul Unit de poliomielita sălbatică, sau poliomielita care nu are legătură cu vaccinarea, a fost înregistrat în 1984, a spus HSA.

„Polovirusul derivat din vaccin are potențialul de a se răspândi, în special în comunitățile în care absorbția vaccinului este mai mică. În rare ocazii, poate provoca paralizie la persoanele care nu sunt complet vaccinate. Majoritatea populației din Regatul Unit va fi protejată de vaccinarea din copilărie, dar în unele comunități cu acoperire scăzută a vaccinurilor, indivizii pot rămâne expuși riscului”, a declarat Vanessa Silba, epidemiolog consultant la agenție.

Poliomielita derivată din vaccin poate apărea uneori în apele uzate. Organizația Mondială a Sănătății, de exemplu, a declarat săptămâna trecută că India, care a avut un focar de poliomielita în 2014, a detectat un caz de poliovirus legat de vaccin în canalizare în aprilie. Nu există deocamdată dovezi că mostrele din Regatul Unit și India au vreo legătură.

Este o dovadă că eradicarea poliomielitei nu a fost încă finalizată în lume

David Heymann, profesor de epidemiologie a bolilor infecțioase, London School of Hygiene and Tropical Medicine, a declarat că descoperirea „ne reamintește că eradicarea poliomielitei nu a fost încă finalizată în lume. Acoperirea mare de vaccinare în Marea Britanie va limita răspândirea poliomielitei derivate din vaccin și va proteja pe cei care au fost vaccinați împotriva paraliziei poliomielitei”, a adăugat el.

Cazurile de poliomielita la nivel mondial au scăzut semnificativ în ultimele decenii, deși rămân endemice în Afganistan și Pakistan începând cu 2020, potrivit OMS.

Transmiterea poliomielitei se realizează interuman, pe cale fecal-orală, prin ingerarea alimentelor sau a apei contaminate cu materii fecale.  Provocată de poliovirusul sălbatic (PVS), poliomielita este o maladie infecţioasă acută şi contagioasă, care îi afectează în principal pe copii, atacând măduva spinării şi putând să provoace o paralizie ireversibilă, dificultăţi de respiraţie şi chiar deces. În 1955, a fost dezvoltat un vaccin, introdus pe scara largă.

Cazurile provocate de poliovirusul salbatic au scăzut cu peste 99% din 1988, de la aproximativ 350 000 de cazuri înregistrate atunci, la 33 de cazuri raportate în 2018, informează ft.com.