Românii vaccinați înainte de 2000, imuni la poliomielită!

Românii vaccinați înainte de 2000, imuni la poliomielită!

Specialiștii spun că cele două cazuri din Ucraina și posibilitatea ca refugiații să aibă această boală nu sunt un pericol real pentru România. Însă, doar atâta timp cât suntem imunizați...

Poliomielita a fost eradicată, în Europa, din anul 2002. Dar la sfârșitul săptămânii trecute, în Ucraina, doi copii au paralizat după ce au făcut o formă a acestei boli, cea vaccinală. În plus, valul de refugiați din Siria alimentează ipoteza că varianta foarte garesivă a bolii, dată de virusul sălbatic, ar putea ajunge și în România.

„Din experiența noastră cu alte valuri de refugiați din trecut (...) riscul ca ei să aducă niște boli cu care să infecteze populația autohtonă e mic. Riscul, în schimb, este pentru sănătatea lor, pentru că se află într-un moment foarte vulnerabil al stării lor lor de sănătate“, a explicat dr. Victor Olszavski, reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății în România.

Rapel pentru cei vaccinați în ultimii 15 ani

Cazurile din Ucraina s-au produs pentru că, practic, în țara vecină doar 15 copii din 100 sunt vaccinați, în timp ce în România, procentul de populație imunizată este de 90%.

În plus, înainte de anul 2000, în România imunizarea antipolio se făcea prin administrarea unui vaccin oral, care conținea un virus viu, atenuat, și care producea imunitate foarte puternică, de lungă durată.

Dar, după această dată, s-a trecut la imunizare injectabilă, pentru care imunitatea e de mai scurtă durată. Practic, cei imunizați din anul 2000 încoace trebuie să repete vaccinarea o dată la 10 ani.

Toți cei care merg în zone de risc, vaccinați

„Este nevoie de rapel pentru cei care au, de exemplu, vaccinare incompletă, nu se cunosc antecedentele vaccinale ale unei persoane. Și pentru cei care merg în zone de risc, inclusiv jurnaliștii“, a explicat prof.dr. Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.

„Poliomielita este atât de gravă încât dacă nu te omoară te lasă paralizat! (...) Cei care nu s-au mai vaccinat, n-au mai avut contact cu medicul de familie și nici n-au mai primit informații, da, pot fi în pericol. (...)Se transmite prin mână murdară, apă contaminată, este un circuit fecalo- oral în esență“, a explicat și prof.dr. Adrian Streinu- Cercel, managerul Institutului „Matei Balș”.

Militanții antivaccinare ar putea fi sancționați

Medicii, asistenţii medicali, dar și părinții care se împotrivesc vaccinării ar putea fi sancționați. Cadrele medicale - chiar lăsate fără drept de practică.

„Proiectul Legii vaccinării este finalizat din punct de vedere tehnic, urmează să fie înaintat autorităților de resort de la Ministerul Sănătății pe de-o parte și, bineînțeles, supus dezbaterii publice. (...) Sigur există niște sancțiuni de natură administrativă. (...) Or să fie pe de-o parte pentru părinți, dacă ei refuză în mod repetat vaccinarea sau refuză accesul copilului la vaccinare, dar (...) ne preocupă cel mai mult atitudinea personalului medical, pentru că ei trebuie să încurajeze vaccinarea, trebuie să fie provaccinare, iar cei care se manifestă fățiș împotriva vaccinării ne punem problema, împreună cu organismele profesionale, Colegiul Medicilor și Ordinul Asistenților Medicali, să discutăm despre exercitarea dreptului de liberă practică a acestora”, a explicat prof.dr. Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.

Ne puteți urmări și pe Google News