Câteva clipe de neatenție le poate aduce pentru șoferi amenzi de mii de lei dacă fac această greșeală în trafic atunci când plouă. Din păcate, puțini știu că acest gest este aspru sancționat.
Atenție, șoferi! De cele mai multe ori, atunci când plouă, traficul devine infernal deoarece foarte mulți oameni aleg să meargă cu mașina la muncă sau cu alte treburi. De asemenea, sunt şi foarte mulți pietoni care nu țin cont de vremea rea și aleg să se deplaseze pe jos riscând să fie stropiți de șoferii care conduc neglijent.
Potrivit legii, pietonul care a fost stropit se poate adresa celei mai apropiate secții de poliție pentru a-i denunța pe șoferii care nu sunt atenți la pietoni. Pe lângă numărul de înmatriculare al mașinii, pietonul trebuie să rețină și locul exact unde a fost stropit. De asemenea, acesta poate fi însoțit de martorii care au asistat la incident.
Amendă de mii de lei pentru șoferi, dacă fac această greșeală banală când plouă
Șoferii care comit o astfel de faptă se pot alege cu o amendă usturătoare. Legislația în vigoare menționează că acest gest al șoferilor poate fi calificat drept deteriorarea bunurilor personale. Pentru această faptele, sumele pornesc de la 1.500 de lei si pot ajunge la 3.000 de lei, fiind prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni rutiere.
Pe lângă amenda primită, șoferul riscă să presteze muncă neplătită în folosul comunității pentru un interval cuprins între 20 și 40 de ore. Însă, de cele mai multe ori, pietonii refuză să depună plângere.
În acest moment punctul de amendă reprezintă 10% din salariul minim brut pe economie. Potrivit OUG nr. 1/2020 privind unele masuri fiscal-bugetare și pentru modificarea și completarea unor acte normative, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 11 din 09 ianuarie 2020, punctul de amenda a fost înghețat la nivelul de 145 de lei.
Există cinci clase de amendă
În România există cinci clase de amendă, primele patru li se aplică persoanelor fizice, în timp ce a cincea se aplică doar persoanelor juridice. Astfel, amenda maximă pentru personae fizice (20 de puncte de penalizare) este de la 2.900 de lei, în timp ce pentru persoanele juridice amenda maximă (100 de puncta de penalizare) este de 14.500 de lei.
Clasele de sancţiuni sunt:
- clasa I: 2/3 puncte-amenda; - clasa a II-a: 4/5 puncte-amenda; - clasa a III-a: 6-8 puncte-amenda; - clasa a IV-a: 9- 20 de puncte-amenda; - clasa a V-a: 21- 100 de puncte-amenda.