Evenimentul Zilei > Actualitate > Mare atenție, români! În această noapte se schimbă ora. Mâine o să vă simțiți ciudat
Mare atenție, români! În această noapte se schimbă ora. Mâine o să vă simțiți ciudat

Mare atenție, români! În această noapte se schimbă ora. Mâine o să vă simțiți ciudat

România trece la ora de iarnă în noaptea de sâmbătă, 30 octombrie, spre duminică, 31 octombrie. Aceasta din urmă va fi cea mai lungă zi a anului și va avea 25 de ore. Ceasul se dă înapoi cu o oră, adică ora 04.00 va deveni ora 03.00, ceea ce înseamnă că vom dormi o oră în plus. Iată tot ce trebuie să știi despre schimbarea fusului orar.

Spre deosebire de anul 2020, când trecerea la ora de iarnă a avut loc în noaptea de 24 spre 25 octombrie, schimbarea fusului orar va avea loc în 2021 în noaptea de 3o spre 31 octombrie.

Atenție, însă! Dacă vom dormi mai mult nu va însemna automat și o stare mai bună în zilele ce urmează. La fel ca în anii precedenți, această schimbare a orei ne va afecta vizibil. Este demonstrat științific faptul că trecerea la ora de iarnă ne schimbă rutina și ne poate afecta organismul.

Trecerea la ora de iarnă: Vom dormi mai mult

Vă prezentăm câteva sfaturi care vă pot ajuta să treceți peste schimbarea orei, despre care se știe că poate genera inclusive dereglări hormonale. Ne referim mai ales la mai ales melatonină, despre care se cunoaște că este hormonul somnului.

Schimbarea orei ne poate face să ne simțim mai obosiți și duce adesea la creșterea nivelului de stres. Mai trebuie adăugat că ea ne scade și vigilența. Totodată, ne vom trezi mai greu dimineața, fapt pentru care vom fi mai nervoși.

De aceea, este recomandat să ne culcăm mai devreme și să ne trezim la aceeași oră. Doar așa putem păstra sincronizarea ceasului biologic. Înainte de somn nu strică să ne creăm o anumită rutină. Fie că e vorba despre cititul unei cărți, fie că este o baie fierbinte. Atenție! Trebuie să evităm să bem cafea și să mâncăm ciocolată. Nu toată ziua, firește, ci doar cu 6 ore înainte de culcare.

Potrivit medicilor, avem nevoie de o perioadă cuprinsă între una și două săptămâni pentru a ne adapta la ora de iarnă.

Mersul trenurilor în noaptea de sâmbătă spre duminică

Schimbarea orei afectează și activitatea de transport feroviar. În noaptea de sâmbătă spre duminică, mersul trenurilor se va schimba. Astfel, cele de călători, precum și cele de marfă vor fi îndrumate din stațiile de formare potrivit orei oficiale de vară, până la 04.00. În momentul în care va avea loc schimbarea orei, trenurile vor opri în stațiile din parcurs.

În momentul în care are loc trecerea de la ora 04.00 la ora 03.00, trenurile care au de parcurs o distanță scurtă își vor continua cursele până la destinație. Același lucru este valabil și pentru trenurile de marfă.

Astfel, începând de duminică, 31 octombrie, trenurile – atât cele de stat, cât și cele private, vor circula după ora de iarnă – ora 04.00 devenind ora 03.00 -, a anunțat CFR SA.