O nouă escrocherie ce are la bază un SMS poate să facă victime. Sunt vizați românii care dețin un telefon ce are sistemul de operare Android.
Românii posesori de telefoane cu sistemul de operare Android trebuie să fie foarte atenți, pentru a nu cădea în plasa escrocilor. O înșelătorie care a fost lansată în ultima perioadă se bazează pe un SMS cu mesajul „coletul dumneavoastră a fost livrat”.
Mare atenție la SMS-ul cu mesajul „coletul dumneavoastră a fost livrat”
În urma unei analize a campaniei Roaming Mantis, cercetătorii de la Secure List au descoperit o nouă tentativă de înșelătorie care vizează mai ales dispozitivele cu Android. Mesajul din SMS-ul escrocilor conține link-uri care, în urma accesării, redirecționează victimele către pagini de phishing sau care răspândesc malware precum troianul Wroba.
Acest gen de mesaje conțin o descriere foarte scurtă și o adresă URL către o pagină de destinație. Dacă un utilizator dă click pe link și deschide pagina, atunci are de-a face cu două scenarii: utilizatorii iOS sunt redirecționați către o pagină de phishing care imită site-ul oficial Apple, în timp ce malware-ul Wroba este descărcat pe dispozitivele Android.
Altfel, poliţiştii avertizează că a apărut un nou tip de înşelăciune. Vizaţi sunt românii care vor să cumpere certificate de vaccinare anti-covid false. Escrocii le cer aproximativ 100 de euro pentru nişte certificate false pe care nu le vor primi vreodată.
Avertizare făcută de polițiștii în privința falselor certificate de vaccinare
Din cercetările făcute de oamenii legii a rezultat că persoane necunoscute creează pe aplicaţiile de comunicare grupuri cu denumiri sugestive, ce conţin cuvinte precum vaccin, COVID, certificat, vaccine passports, vaccine cards, etc. şi postează anunţuri de vânzare de certificate COVID-19”, informează un comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei Române.
Cei care vor să cumpere certificate de vaccinare false intră în discuţii cu ofertantul prin conversaţii scrise, private şi transmit datele de identificare pentru completarea aşa-zisului certificat, fiindu-le solicitată plata unor sume de bani, de aproximativ 100 de euro, pentru eliberarea unui certificat de vaccinare cu doză unică.
Potrivit poliţiştilor, plata este solicitată în echivalent bitcoin, prin intermediul automatelor de plată sau în euro, prin aplicaţia PayPal, fiind oferite instrucţiuni precise de plată şi codul QR al portofelului electronic sau, într-un alt caz, adresa de e-mail a beneficiarului.