Moștenitorul lui Sile Dinicu, sub asediul escrocilor. Avocat terorizat de cămătari. Amenințări cu moartea și catapulte cu fecale (III)
- Lauren țiu Ionescu
- 19 martie 2018, 00:00
O tragedie a fost evitată când polițiștii i-au confi scat pistolul agresorului, dar chiar și așa avocatul Drăgoi s-a ales cu măselele sparte în urma unei bătăi
În episodul trecut am prezentat felul în care avocatul Cătălin Drăgoi, moștenitorul lui Sile Dinicu, a fost atras în „afaceri”, escrocat și apoi cămătărit. Drăgoi a fost păcălit că va deveni asociat într-o firmă de construcții cu multe contracte în portofoliu, în schimbul finanțării activității firmei. Pentru că nu a mai avut de unde să bage bani, după ce deja băgase niște sume importante în firma „prietenului său”, a fost convins să gajeze locuințele familiei în favoarea unor alți „prieteni” pentru un împrumut necesar capitalului de lucru al firmei care nu era a lui. Firma în care a băgat bani a intrat în insolvență, iar „prietenii” i-au executat deja două dintre apartamente, în timp ce un al treilea apartament aștepta scadența. Paguba totală a familiei Drăgoi se ridică la aproape 500 mii euro. În ciuda numeroaselor plângeri penale, 13 la număr, nicio autoritate nu a luat în serios povestea, sau aproape niciuna. Cu excepția unui polițist de la secția 4, care a devenit și el țintă pentru cămătari, în rest nepăsare totală.
A achitat datoria în ultima clipă, dar a stârnit furia „creditorilor”
După ce a fost executat de către soții Cristian și Roberta Popescu pe apartamentele 1 și 6, a venit scadența împrumutului luat de la frații Ionescu. Leonard Ionescu a convenit cu Drăgoi să-l mai amâne o vreme cu returnarea împrumutului de 48,8 mii euro gajat cu apartamentul 2 din vilă, în schimbul unei „taxe de răbdare” de 30 mii euro. Consemnarea înțelegerii s-a făcut, ca și în primul caz, olograf pe actul original autentificat la notar. Dar planul cămătarilor era altul. Frații Ionescu au demarat acțiunea de executare a imobilului. Un om din anturajul celor doi l-a pus în gardă pe Drăgoi cu privire la intenția acestora. Drăgoi a făcut rost de bani și cu un sfert de oră înainte de a se închide casieria băncii, a achitat în contul executorului atât datoria de 48,8 mii euro cât și taxele de executare aferente. Achitarea datoriei a dat peste cap planul cămătarilor de a pune mâna pe fostul apartament al lui Sile Dinicu și a stârnit furia acestora.
I-au dat teroare ca să-i ia casa
Între timp, Dumitrescu Costel a declanșat atacurile împotriva lui Cătălin Drăgoi. L-a considerat pe Drăgoi responsabil pentru împrumuturile luate de Zamfir, chiar și pentru cele luate înainte ca Drăgoi să intre în afaceri cu acesta. Pe de altă parte, frații Ionescu, înfuriați la culme pentru că rataseră executarea apartamentului 2, au revendicat „taxa de răbdare” de 30 mii de euro. Și-au luat chiar și un avocat al cărui nume nu am să-l fac public acum, dar care este cunoscut cu relații, inclusiv de rudenie, în zona justiției. Acesta a încercat să pună în executare suma de 30 mii euro, însă instanța a respins acțiunea pentru nelegalitatea respectivului înscris.
La rândul său, Cristian Popescu, care se prezintă ca antrenor de fitness și gardă de corp, cu toate că își atinsese scopul de a pune mâna pe cele două apartamente din vilă, a început să-i transmită mesaje noului său vecin, Drăgoi. Chiar dacă inițial a spus că nu-i cunoaște, Popescu l-a amenințat pe Cătălin Drăgoi în legătură cu ce urmează să se întâmple dacă nu le dă banii fraților Ionescu și lui Dumitrescu. A folosit chiar numele unor sportivi respectabili care ar fi urmat să vină „să-i rupă capul” avocatului și „să-i spargă dinții” fetei minore a acestuia. Ca să nu rămână mai prejos, Costel Dumitrescu s-a lăudat și el că „îi va aduce pe puternicii din Oradea” să facă hotel și restaurant în vila din Lascăr Catargiu și nu se va lăsa până când nu va alunga familia Drăgoi din casă. „Prietenii” lui Drăgoi, care nu de mult mimau că-i „dau respect” acestuia, acum își uniseră forțele ca „să-i dea teroare”, lui și familiei lui, pentru a pune mâna pe vila Brătienilor.
Prima plângere la 112 a fost în 2016
La sfârșitul anului 2016, a apărut prima plângere la secția 1 de poliție împotriva lui Costel Dumitrescu. Acesta spărsese broaștele porților cu un cui și aruncase cu pungi cu fecale în curtea familiei Drăgoi. Echipajul de la Secția 1, venit în urma apelului la 112, a constatat faptele, dar polțiștii au ridicat din umeri spunând că sunt simple șicane. Până în luna martie a anului 2017 au mai fost 6 plângeri, toate prin 112 și preluate de secția 1 de poliție, secție aflată peste drum de casa familiei Drăgoi. În timp ce Sorin Ionescu și fratele său, Leonard, s-au rezumat la amenințări cu bătaia, Costel Dumitrescu a amenințat inclusiv cu moartea, transmițându-i avocatului Drăgoi că îl va împușca.
Cămătarii l-au bătut în stradă, polițiștii l-au gonit de la secție
Pe data de 9 martie 2017, Sorin Ionescu și Costel Dumitrescu au trecut la fapte. L-au urmărit pe Cătălin Drăgoi pe strada Sevastopol din centrul Capitalei, unde l-au atacat violent. L-au lovit cu boxul și apoi cu picioarele și l-au lăsat lat. Lovitura primită pe la spate îi spărsese două măsele. Plin de sânge și cu fața tumefiată, Drăgoi a intrat în secția 1 de poliție. La recepție se afla un polițist, pe care Drăgoi l-a recunoscut deoarece fusese în urmă cu două zile la el acasă la o altă intervenție raportată la 112 și tot împotriva lui Costel Dumitrescu. Chiar dacă pare absurd, polițistul de la Secția 1, după ce a întrebat unde s-a produs agresiunea, l-a trimis la Secția 4, motivând că strada Sevastopol este în jurisdicția respectivei secții. I-a spus însă că e mai bine să se înțeleagă cu cămătarii ca să nu se mai ajungă la astfel de situații. Cătălin Drăgoi a ajuns la Spitalul de Urgență Floreasca unde a fost supus unei investigații medicale amănunțite. A refuzat să rămână internat și a mers la Secția 4 de poliție unde a depus plângerea, după care a fost trimis la IML pentru constatarea medico-legală.
Fostul ospătar, deținător de pistol și permis expirat
Când a început cercetările, ofițerul de la Secția 4 l-a verificat în sistem pe Costel Dumitrescu, pe care l-a identificat ca deținător de pistol și permis de portarmă, motiv pentru care a informat structura specializată a Poliției Capitalei. Aceștia l-au convocat pe Costel Dumitrescu și i-au reținut arma și permisul. Conform surselor noastre, permisul nu mai era vizat de ceva ani. Fostul ospătar mi-a confirmat cu mândrie acest lucru, cu ocazia uneia dintre discuțiile avute în timpul investigației jurnalistice. Ca fapt divers, după crima din 2012 de la coaforul Perla, când un polițist și-a împușcat soția cu arma din dotare, a existat o verificare amănunțită a deținătorilor de permise de port armă. Atunci multe arme și permise au fost reținute de la cei care nu mai corespundeau prevederilor legale.
„Îți trimit un drogat de sub podul Giulești, să îți dea cu cuțitul în spatele piciorului”
Când a apărut dosarul penal de la secția 4, a ieșit la rampă Leonard Ionescu, polițistul local de la sectorul 6. L-a sunat pe Cătălin Drăgoi în mai multe rânduri și l-a amenințat. Discuțiile au fost înregistrate de avocat. Leonard i-a confirmat lui Drăgoi că cei care l-au bătut pe 9 martie sunt Sorin și Costel. L-a amenințat că vor urma și alte bătăi și chiar că îi va trimite „un drogat de sub podul Giulești” care să-i dea cu cuțitul în spatele piciorului ca să moară încet. Leonard Ionescu a mers personal în fața casei familiei Drăgoi, unde a făcut scandal alături, Costel Dumitrescu și restul echipei. A urmat un nou apel la 112 și un echipaj al secției 1 însoțit de jandarmi a întocmit un nou proces verbal de constatare. Cu toate acestea, Leonard a continuat să-l sune și să-l amenințe atât pe avocatul Drăgoi, cât și pe polițistul de la secția 4 care instrumentează dosarul bătăii din strada Sevastopol.
Polițistul l-a trimis să-și aducă de acasă hârtie pentru plângere
A urmat un alt episod violent, de data aceasta împotriva actorului Alexandru Drăgoi, fratele lui Cătălin. Acesta se afla în mașină împreună cu copiii. A fost urmărit în trafic de către Sorin Ionescu și Costel Dumitrescu care au încercat să-l oprească. A reușit să ajungă la Secția de poliție 1 și a intrat la ofițerul de serviciu. Dar, în loc să ia măsurile legale, agentul Popescu Mihai s-a enervat la culme. A țipat la victimă și i-a spus că s-au săturat de plângerile celor de la 43a și că polițiștii nu sunt paznicii familiei Drăgoi. Apoi i-a spus lui Alexandru să-și aducă hârtie de acasă dacă vrea să mai depună plângere. Alexandru a insistat, iar plângerea sa a primit număr de înregistrare. Între timp avocatul Drăgoi a mai fost agresat o dată de Costel Dumitrescu, în fața biroului său de avocatură. A sunat la 112. Un echipaj de la secția 3 sosit la fața locului a înregistrat și această plângere.
Victima a depus plângere la DIICOT
Sătul de teroare, dar și de lipsa de reacție a polițiștilor de la Secția 1, precum și a procurorilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria sectorului 1, Cătălin Drăgoi a depus o plângere penală la DIICOT, în luna noiembrie a anului trecut. A cerut și un sechestru penal pe cele două apartamente care ajunseseră în proprietatea soților Popescu pentru ca aceștia să nu apuce să le vândă până la soluționarea situației. Cu toate că a mers săptămânal la DIICOT și a solicitat audiență la procurorul șef, demersurile lui nu au avut efect. Până acum nu a primit niciun răspuns de la parchetul anti-mafia.
Polițiștii „au garantat” două săptămâni de liniște
În urmă cu trei săptămâni, Popescu Cristian și Dumitrescu Costel au spart poarta de la grădina casei familiei Drăgoi motivând că vor să facă un grătar cu prietenii acolo. A intervenit un echipaj de la Secția 1, în urma apelului la 112. Protagoniștii, soții Popescu, Radu Florentina și Dumitrescu Costel, au fost invitați la secție. A fost audiat numai Popescu Cristian. Apoi, ofițerul Fabian Cilibiu i-a spus lui Drăgoi că îi garantează liniștea măcar pentru următoarele două săptămâni. La începutul acestei săptămâni, ceata lui Popescu a revenit la casa din Lascăr Catargiu. Popescu a spart poarta curții familiei Drăgoi pe motiv că vrea să bage mașina în curte. Iar a venit un echipaj de la secția 1, tot în urma unui apel la 112. Avocatul Drăgoi s-a dus personal la secție să vorbească cu ofițerul Cilibiu și să-l întrebe de unde a știut că liniștea va dura doar două săptămâni. În loc de răspuns, polițistul i-a spus că dosarul nu mai este la el și că nu este obligat să-i dea explicații.
Polițista Beatrice, sifonul cămătarilor
În timpul documentării jurnalistice, am încercat să aflu și punctul de vedere al protagoniștilor. I-am sunat pe Leonard Ionescu și pe Cristian Popescu. Ambii m-au înjurat și mi-au închis. Am sunat-o și pe polițista Paraschiv Beatrice, cea care a participat la executările din Lascăr Catargiu. Am vrut să aflu dacă se cunoștea dinainte cu cei implicați. S-a simțit extrem de ofuscată pentru că mi-am permis s-o bănuiesc că s-ar cunoaște cu cămătarii. Apoi m-a sunat Costel Dumitrescu. Amenințările și înjuriile sunt greu de redat. M-a sunat chiar de vreo trei ori. Ultima discuție a fost însă cea mai interesantă. Costel a ținut să-mi spună că DIICOT se ocupă de lucruri serioase, nu de prostiile lui Drăgoi. Și m-a mai întrebat retoric ce urmărește Drăgoi, cumva „să le ia înapoi casele Popeștilor?”. Am înțeles că face referire la solicitarea de sechestru penal, dar de unde să fi știut Costel Dumitrescu despre solicitarea lui Drăgoi către parchetul anti-mafia? Discuția a devenit și mai interesantă atunci când Dumitrescu a început să mă certe. Pe motiv că am sunat-o pe polițista Paraschiv de la Secția 1! Mi-a spus că i s-a plâns biata femeie că a fost sunată și hărțuită de un ziarist care o acuză de relații cu cămătarii. În traducere liberă, polițista care nu-i cunoștea pe cămătari, de fapt îi cunoștea, și încă bine!
Foto: Costel Dumitrescu, explicând echipajului de la 112 că trei pungi cu fecale aruncate în curtea vilei Brătienilor nu înseamnă mare lucru
„Popescu ăla este un pedofil și un obsedat sexual!”
Costel Dumitrescu pare un tip jovial. Mi-a mărturisit amuzat că nu are ce să-i facă poliția pentru „trei pungi cu c...t” aruncate în curtea familiei Drăgoi. Mi-a dat și sfaturi jurnalistice. Mi-a spus că în loc să scriu despre polițiști, mai bine scriu despre Cristian Popescu, care este „un pedofil și un obsedat sexual” și care a vrut s-o violeze pe fetița minoră a avocatului Drăgoi. Zice că de-aia s-au certat cei doi. N-am înțeles dacă a fost o glumă sau o amenințare voalată, dar Dumitrescu a insistat să mă convingă că „ăsta e subiect de presă adevărat”.
Și tu, DIICOT-ule?!
După Costel am fost sunat de către o doamnă care s-a recomandat ca fiind soția lui Cristian Popescu. Nu garantez că era cine a spus, deoarece m-a sunat de pe număr ascuns. M-a întrebat de ce mă amestec în povestea asta. Și mi-a mai spus că ea este rudă cu Sile Dinicu și că va deschide inclusiv un proces împotriva familiei Drăgoi pentru apartamentul numărul 2. Același lucru mi-l spusese și Costel Dumitrescu, cum că Roberta Popescu provine din familia Dinicu și că îi va lua oricum lui Drăgoi apartamentul moștenit de la artist. Mi-am amintit de povestea din 2001, atunci când un personaj care s-a recomandat ca fiind ofițer SRI și moștenitor al lui Sile Dinicu a venit în curtea vilei revendicând moștenirea și care la plecare a lăsat să se înțeleagă că mai devreme sau mai târziu tot va pune mâna pe apartamentul respectiv. Nu cred în Teoria conspirației, așa că am sunat la biroul de presă al DIICOT. Am întrebat care este situația plângerii avocatului Drăgoi deoarece aș vrea să scriu despre subiect. După ce s-a interesat în instituție, purtătorul de cuvânt al DIICOT, mi-a transmis că pot scrie liniștit deoarece lucrarea nu a fost reținută la parchetul anti-mafia, ci va fi repartizată unui parchet inferior, cândva, poate „săptămâna viitoare”. Un singur lucru a trezit însă interesul DIICOT-ului și anume cum am aflat eu, jurnalistul, despre acest subiect. (Va urma)