Marcel Iureş: "«În derivă» a avut ecou mare între intelectuali"

Marcel Iureş: "«În derivă» a avut ecou mare între intelectuali"

Marele actor român dezvăluie ce urmează în serialul HBO România "În derivă".

De câteva luni, Marcel Iureş lucrează la sezonul al doilea din serialul HBO "În derivă", în care interpretează un terapeut, Andrei Poenaru. Fiecare episod prezintă o şedinţă de terapie a acestuia. Unul dintre noii pacienţi e un director de teatru, interpretat de Victor Rebengiuc.

EVZ: Aţi spus acum doi ani că un terapeut e ca o oglindă pentru pacienţii lui. E valabilă şi reciproca? Marcel Iureş: Asta se întâmplă şi fără să vii la terapeut. Toţi suntem oglinda pentru ceilalţi. Răspunsul e cumva închis. Dar da, este adevărat. Probabil că eu căutam atuncea o oglindire. Aici cred că sunt nişte limite, pentru că un om nu se poate dizolva în celălalt în ideea de a-i face bine, de a-l vindeca pe celălalt. Tocmai: baza în terapie, dacă am înţeles bine, e să-l redai pe om lui însuşi. Să-l depui în poziţia în care el e autonom, dispune de propria voinţă, propriile capacităţi de a ierta, de a se autohrăni cu un fel de normalitate, dar explicându-şi lucrurile astea. Se pare că trezirea într-un fel de conştiinţă, un anume nivel al conştiinţei, al ideii de iertare, de împăcare cu celălalt, cu oricine, chiar cu tine însuţi, face bine. În marea parte a cazurilor, la asta se referă terapia. Nu-s de specialitate, dar mă prefac că sunt. Unii zic că fac bine, că ne prefacem bine. Cât a trecut între sezoane? Nu mult, în jur de jumătate de an. (În timp real au trecut doi ani – n.r.). Omul trece printr-o – o şi spune – mare "poticneală". I se destramă familia, pleacă de acasă, închiriază undeva. Continuă un singur pacient - cazul familiei care încearcă să divorţeze, să se împace. Dar acum apare la terapie şi copilul lor, despre care se vorbea în primul sezon. Apar cazuri noi: al unui student la arhitectură, apoi al unei avocate, care se întoarce la terapie după 11 ani, şi un mare actor. Mai apare şi un căţel. (râde). Cum au fost reacţiile la serial? Reacţiile de până acum au fost pur telefonice. Majoritatea chiar în timpul proiecţiei. E greşit să le spun pozitive. De interes. Mi-au spus că e atât de nou că le e teamă să nu se termine. N-au apucat să înţeleagă foarte bine ce se întâmplă, cum e făcut, despre ce e vorba mai departe. Cert e că a avut un ecou foarte mare în clasa de deasupra, vezi medici, arhitecţi, profesori, cercetători, psihologi şi aşa mai departe. A avut un ecou foarte mare. Şi chiar acuma. Mă întreabă: "când e gata, domne? Că vreau să văd! Nu mai pot aştepta!". Şi personajele din serial sunt din clasa de deasupra... Într-adevăr. Dar ce vrea să spună asta şi de ce nu un lăcătuş, mecanic sau miner, un şofer de tir, asta nu mai pot să spun. Poate ar fi interesant un căpşunar din Spania, de exemplu. Sau de ce nu, un ţigan care are foarte multe parale, dar simte că ceva nu e în regulă cu el, cu familia lui. De ce? Ei nu suferă de depresii sau de disperări? Poate că nu spun, dar asta e. Şi boschetarii au probleme cu sufletul, cu metafizica, cu destinul lor.

"Punem multe scule la treabă ca să părem fireşti"

Ne puteți urmări și pe Google News

Cum a fost să lucreze cu un copil pe post de pacient? "O plăcere, e o dulceaţă. Un partener excepţional. E mai greu să lucrezi cu un copil decât cu un actor. Eu şi Victor (Rebengiuc – n.r.) ne înţelegem aşa, dintr-o privire. Unui copil trebuie să-i dai importanţă. Dar el are o naturaleţe şi o ingenuitate pe care un actor o atinge foarte greu. La el primul lucru care se vede e firescul, şi aşa trebuie să fie. Noi punem multe scule la treabă ca să părem fireşti". Copilul Ştefan (10 ani) este interpretat de Dan Hurduc, care se află la al doilea rol, după lungmetrajul "Domestic" de Adrian Sitaru. <iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/DAcbDuhUu_Q?rel=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> 35 de episoade are sezonul al doilea al serialului "În derivă" "Ar fi interesant ca pacient un ţigan care are multe parale, dar simte că ceva nu e în regulă cu el. Şi boschetarii au probleme cu sufletul, cu metafizica, cu destinul lor", susţine Marcel Iureş

MARCEL IUREŞ, actor

  • S-a născut pe 2 august 1951, în Băileşti.
  • A primit trei premii UNITER pentru rolurile sale din teatru.
  • A apărut în filme de Hollywood precum "Pacificatorul", "Interviu cu un vampir" şi "Războiul lui Hart".
  • Deţine rolul principal din "În derivă" din 2010.