Predoiu, scos responsabil pentru controversata ordonanță antidrog. Replica ministrului de Interne. Update

Predoiu, scos responsabil pentru controversata ordonanță antidrog. Replica ministrului de Interne. Update Cătălin Predoiu Sursa foto: Facebook

Update: Cătălin Predoiu a prezentat schimbările din ordonanța antidrog, respectiv faptul că permisele de conducere nu vor fi reținute decât 72 de ore în absența rezultatelor probelor biologice. Totodată, a ținut să-i dea replica premierului Marcel Ciolacu, atât în numele MAI, cât și al PNL. El a spus că actul normativ a fost promovat după ce ar fi primit asigurări din partea INML că probele biologice vor putea fi prelucrate în termen de 3 - 7 zile.

„Pe parcursul dezbaterii publice de la Ministerul de Interne, în mod repetat, în scris, dar și verbal, prin reprezentanții INML, Ministerul de Interne a fost informat, de către reprezentanții INML, asupra faptului că pot efectua, din această vară, analize toxicologice în termen rezonabil de 3 până la maxim 7 zile, menționând, de asemenea, că investițiile în capacitatea de analiză a instituțiilor de medicină legală vor crește și aceasta, la rândul ei, va crește”, a fost replica oferită de ministru.

Acest lucru ar fi fost posibil datorită investițiilor făcute în echipamente de testare noi. Cătălin Predoiu a subliniat că Poliția Română a renunțat la aparatele drugtest chinezești și s-a dotat cu cele mai performante modele de pe piață.

București. Marcel Ciolacu îl consideră responabil pe Cătălin Predoiu, ministrul de Interne, pentru prevederile controversate din ordonanța antidrog. Actul normativ a stârnit revolta șoferilor care au anunțat un protest.

Ne puteți urmări și pe Google News

Guvernul a modificat actul normativ prin care șoferii care nu acceptă testarea cu aparatul drugtest rămâneau fără permis până primeau rezultatele analizelor biologice pentru consumul de droguri. Modificările propuse stabilesc un termen de 72 de ore până la care poate fi reținut permisul.

Marcel Ciolacu despre ordonanța antidrog

Guvernul modifică ordonanţa de urgenţă  privind testarea antidrog. Premierul Marcel Ciolacu a subliniat că, în situaţia în care rezultatul testelor antidrog în laboratoarele de medicină legală nu vine în maximum 72 de ore, şoferii cărora le-au fost suspendate permisele le primesc înapoi. În orma inițială, actul normativ nu prevedea aceste termene, de unde și revolta șoferilor.

„Aşa cum am anunţat, modificăm ordonanţa de urgenţă privind siguranţa rutieră, mă refer în special la suspendarea permisului de conducere până la finalizarea testelor antidrog în laboratoarele de medicină legală. Dacă rezultatul nu vine în maximum 72 de ore, şoferii primesc carnetele înapoi. Am cerut Ministerului de Interne să ţină cont de observaţiile societăţii civile pentru că aşa este firesc”, a declarat Marcel Ciolacu.

Premierul a afirmat că cetățenii nu trebuie să plătească pentru incapacitatea statului de a rezolva problema testării într-un termen rezonabil. Marcel Ciolacu a subliniat că măsurile de prevenție a dramelor provocate de consumul de droguri nu pot afecta drepturile și libertățile cetățenești.

Totodată, premierul a mai spus că vor fi elaborate norme privind recoltarea, depozitarea şi transportul mostrelor destinate testării antidrog. El a dat termen Ministerului de Interne cinci zile de la intrarea în vigoare a ordonanţei de urgenţă modificate.

drugtest

DrugTest. Sursa foto: Arhiva EVZ

Cătălin Predoiu scos responsabil

În discursul susținut în debutul ședinței de guvern, Marcel Ciolacu nu a ratat ocazia de a-l indica pe Cătălin Predoiu responsabil pentru prevederile controversate. Cu atât mai mult cu cât acestea aduc atingere drepturilor cetățenești, după cum a recunoscut chiar el. Ordonanța a fost propusă și elaborată de Ministerul Afacerilor Interne, condus de avocatul Cătălin Predoiu.

„Sper că domnul ministru Predoiu a învăţat lecţia şi în viitor nu va pune căruţa înaintea cailor”, i-a reproșat Ciolacu, subtil, ministrului de Interne.

În acest context, premierul a declarat că va cere informări periodice, lunare, de la Ministerul Afacerilor Interne și de la Ministerul Sănătății cu privire la capacitatea de respectare a termenului de 72 de ore.

Numele lui Cătălin Predoiu a fost prea puțin vehiculat în timpul acestui scandal, deși ordonanța a fost promovată de ministerul său. În aparițiile publice, însă, el a fost înlocuit de secretarul de stat Bogdan Despescu. Astfel, nemulțumirile șoferilor s-au îndreptat, cu precădere către acesta, în vreme ce ministrul era la adăpost.

Marcel Ciolacu

Marcel Ciolacu. Sursa foto: facebook

Marcel Ciolacu, obligat să dea explicații

Nu același lucru s-a întâmplat în cazul premierului care a fost abordat direct de jurnaliști. Marcel Ciolacu s-a văzut nevoit să dea explicații și să justifice actul normativ elaborat de colegul din coaliție. Mai mult, el a fost autorul unei declarații destul de controversate, care a stârnit indignare.

„Această lege există şi în Germania, există şi în Spania, există peste tot. Statul român trebuie să dea un răspuns în timp real. Între 48 şi 72 ore este un răspuns într-un timp rezonabil la testele de sânge. Primul test am înţeles că, dacă iei două nurofen în acel moment, s-ar putea să fie testul pozitiv. Se face testul de sânge, în 48 ore, se dă răspunsul şi cred că nu e o catastrofă, pentru 2 zile, că rămâi fără permis”, declara Marcel Ciolacu în urmă cu câteva zile.

El recunoștea, însă că laboratoarele de medicină legală nu au capacitatea să prelucreze testele și să dea răspunsul în timp util. Prelucrarea probelor, recunoștea premierul durează câteva luni. Drept care, anunța investiții în echipamentele de laborator pentru prelucrarea acestor probe.

 

Revista presei