Acuzații de fraudă masivă a referendumului. PSD a sesizat BEC

Acuzații de fraudă masivă a referendumului. PSD a sesizat BEC

Președintele organizației PSD Buzău, Marcel Ciolacu, a sesizat BEC din cauza unei nereguli din secția 314 Podgoria, acolo unde aplicația SIMPV ar avea probleme de funcționare.

Organizația PSD Buzău a sesizat Biroul Electoral Central cu privire la o disfuncționalitate a desfășurării legale a procesului de votare în secția 314 Podgoria. Marcel Ciolacu, semnatarul sesizării, atrage atenția asupra faptului că aplicația SIMPV nu funcționează în parametri normali, arătând un număr mai mare de persoane care ar fi participat la referendum decât numărul de semnături de pe liste.

„Arătăm faptul că, în realitate, din aplicația instalată rezultă un număr mult mai mare de persoane care au optat pentru a vota la referendum față de numărul de semnături aflate pe listele existente în secții. Astfel, în aplicație sunt înregistrați 446 votanți la referendum, în timp ce pe liste sunt înregistrați numai 280. 

Față de cele arătate, vă solicităm să luați, de urgență, toate măsurile legale necesare în vederea desfășurării corecte a procesului de votare.”, se arată în sesizarea PSD.

Referendumul inițiat de președintele Klaus Iohannis a atins cvorumul încă de la ora 17.15. 

De asemenea, acum câteva ore, PSD acuza operatorii de tablete din secțiile de vot că ar insista ca cetățenii să voteze și la Referendum, potrivit unui comunicat de presă. Mai mult, PSD denunță presupuse fraude la vot și amenință cu plângeri penale.

„În cazul în care cetățenii răspund că nu doresc să voteze și la Referendum, operatorii de tabletă repetă, în mod insistent, întrebarea”, susține PSD, adăugând că ”în majoritatea cazurilor, operatorii de tablete repetă cu voce tare întrebarea, astfel încât să îi audă și alți cetățeni prezenți la coadă în secția de votare, în încercarea de a-i timora și intimida pe cei care nu vor să voteze și la Referendum și a atrage ostracizarea acestora de către alți cetățeni.

De asemenea, în multe secții de votare nu este trasă bară, pe listele persoanelor cu drept de vot la Referendum, dar care nu au votat, ceea ce poate atrage riscuri mari de fraudare a Referendumului.

În același timp, PSD a sesizat Biroul Electoral Central, Autoritatea Electorală Permanentă și Serviciul de Telecomunicații Speciale că, în prima parte a zilei, operatorii de tablete nu i-au întrebat pe cetățeni dacă vor să voteze atât la europarlamentare, cât și la Referendum, ci au bifat, în aplicația gestionată de STS, din oficiu, ambele variante, astfel că alegătorii au fost puși în fața faptului împlinit. Așa se și explică diferența mică din prima parte a zilei dintre alegătorii de la Europarlamentare și cei de la Referendum, diferență care a crescut semnificativ după ce am transmis aceste semnalări.”, mai susține PSD.