Marcel Ciolacu, liderul PSD, propune impozitarea capitalului. Câciu insistă cu „taxa de solidaritate”
- Maria Miron
- 14 iunie 2022, 21:49
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, transmite că are de gând să impoziteze și capitalul, nu doar munca, asta deoarece românii cu venituri mici și mijlocii sunt cei împovărați de impozite, nu companiile. Conform liderului socialiștilor, Guvernul ia în calcul taxarea firmelor care au o cifră de afaceri ce trece de 100 de milioane de euro.
Acești bani veniți la buget din impunerea unui impozit pe profit vor trebui să fie păstrați într-un fond de finanțare a proiectelor din domeniile sănătate și educație, spune liderul PSD, Marcel Ciolacu.
Marcel Ciolacu vrea impozitare pe capital pentru companiile ce depășesc profituri de 100 de milioane de euro
„Sunt în jur de 320 de mari companii cu o cifră de afaceri de peste 100 de milioane de euro în România. Se plătește în medie 0,8% impozit pe profit de către aceste companii. Cu alte cuvinte, se plătește mai puțin decât la microîntreprinderi, care plătesc 1%. În acest moment, în România este impozitată mult prea mult munca și trebuie să găsim un echilibru și cu impozitarea capitalului.
De 30 de ani, povara impozitelor și grosul impozitelor a rămas, prin impozitarea muncii, pe cei cu venituri mici și mijlocii. Trebuie găsit într-un fel un echilibru. Asta neexcluzând reorganizarea ANAF, a Vămii, digitalizarea – lucruri care se vor face în perioada următoare într-un mod mai alert”, a transmis Marcel Ciolacu.
Un impozit pe profit de 0,8% pentru companii, prea puțin pentru șeful PSD
Marcel Ciolacu neagă că impunerea unor noi măsuri de acest fel s-ar traduce printr-o taxă de solidaritate impusă companiilor din România, fiind, oricum, prea puțin pentru cât profit înregistrează aceste firme, spune liderul PSD.
„Nu am vorbit în mod deosebit de o taxă de solidaritate. M-am exprimat așa pentru că am văzut că în Germania există această taxă de solidaritate. Propunând să se creeze acest echilibru, din punctul meu de vedere 0,8% impozit pe profit la aceste mari companii mi se pare prea puțin”, a mai transmis șeful PSD.
Taxa de solidaritate ar crește bugetul de stat cu peste 1,2 puncte procentuale din PIB
Adrian Câciu, ministrul Finanțelor a transmis marți, 14 iunie, că există discuții pe tema ajustării unor facilități, dar și creșterea deducerilor pentru cetățenii cu venituri reduse, iar această așa-zisă taxă de solidaritate este o contribuție la sistemele de educație și sănătate, fiind vorba de venituri la bugetul de stat de circa 1,2 - 1,5 puncte procentuale din Produsul Intern Brut al țării.
Șeful PSD, Marcel Ciolacu, spune că nu este de acord cu scăderea TVA-ului la carburanți, propunând demiterea membrilor din Consiliul Concurenţei, incapabili să realizeze anchete în timp util în ce privește majorările de prețuri. Mai mult, Marcel Ciolacu spune că nu are de gând să propună creșterea accizelor la niciun produs, explicând că în cazul țigărilor utilizate pe bază de încălzire este vorba despre transpunerea în legile naționale a unei Directive venite de la UE.