Ciolacu vrea o lege a salarizării magistraților. Momentul decisiv în Justiție

Ciolacu vrea o lege a salarizării magistraților. Momentul decisiv în Justiție Sursa foto: Captura video

Marcel Ciolacu anunță că până în luna februarie va fi adoptată o nouă lege a salarizării magistraților. Premierul a precizat că este nevoie de un astfel de act normativ menit să reglementeze și acest domeniu.

Marcel Ciolacu spune că dorește o lege a salarizării magistraților care să fie adoptată până în luna februarie. El dă vina pe trecut pentru scăpările din legislație. Acestea au permis judecătorilor și procurorilor să-și atribuie salarii în baza unor hotărâri judecătorești. Nu spune, însă, că multe dintre scăpările pe care le reclamă au fost adoptate chiar de el și colegii săi din PSD.

Marcel Ciolacu vrea un moment zero în justiție

Premierul a vorbit despre o lege a salarizării magistraților. Actul normativ ar urma să fie adoptat în următoarea perioadă, până la finalul lunii februarie. El spune că odată cu această lege se va încheia „cu marile procese în care judecătorii se dau în judecată unii pe alţii şi îşi dau drepturi de la o lege la alta”.

„Îmi doresc ca în februarie prima lege a salarizării să fie în ceea ce priveşte magistraţii, atât procurori, cât şi judecători, să închidem acest subiect odată pentru totdeauna şi cu marile procese în care judecătorii se dau în judecată unii pe alţii şi îşi dau drepturi de la o lege la alta. Vor avea o lege distinctă şi din acel moment avem un viitor previzibil”, a spus Marcel Ciolacu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Premierul a vorbit despre necesitatea unui moment zero în care să se încheie cu toate excepțiile pentru diferite categorii profesionale. Ciolacu face referire la cei care intervin pe lângă parlamentari sau miniștri ca să obțină diferite facilități.

„Ne-am jucat prea mult, 30 de ani am modificat de sute de ori Codul Fiscal cu excepţii, cum fiecare a făcut lobby la Parlament, fiecare cum a făcut la Guvern când veneau pentru jocuri de noroc. Trebuie să ordonăm odată”, a adăugat Marcel Ciolacu.

Salarizare magistrați

Salarizare magistrați . sursa: arhivă EVZ

Planurile lui Ciolacu pentru justiție

Premierul Marcel Ciolacu susține că trecutul nu poate fi modificat, iar legile adoptate care au permis judecătorilor să încaseze pensii speciale uriașe nu pot fi anulate. În schimb, spune că a negociat cu Comisia Europeană pentru viitor. Noua lege ce reglementează pensionarea magistraților se va aplica peste zeci de ani, pentru viitorii magistrați care nici măcar nu sunt în activitate. Marcel Ciolacu crede că va aduce echitate.

„Nici nu se poate nici ca magistraţii să iasă la pensie ca domnul Dănileţ, la 48 de ani. (...) A fost o legislaţie, eu nu pot să modific trecutul. Eu ce am putut face - am fost să discut cu Ministerul Justiţiei, care a vorbit cu CSM, cu magistraţii şi, pe urmă, cu punctul lor de vedere să mă duc şi să negociez la Comisia Europeană şi am negociat aceste lucruri. Că vor dura cinci ani, zece ani până se va ajunge la o echitate în România, asta este. Dar am reuşit acest lucru, un dialog cu Comisia şi un sistem de pensii sustenabil”, a precizat prim-ministrul pentru Antena 3.

Marcel Ciolacu i-a chemat la discuţii pe toţi cei implicaţi în negocierile protestatarii

Protestatari. Sursa foto: Arhiva EVZ

Marcel Ciolacu optimist în legătură cu economia

În acest context, premierul a vorbit și despre situația economică a României. El s-a arătat optimist spunând că nu vom intra în recesiune în acest an și că lucrurile sunt pe o direcție bună. În opinia sa, guvernul a pus țara pe calea cea bună.

„România, vă spun cu toată tăria, este în direcţia corectă. Ne-am pierdut răbdarea? Şi eu îmi pierd răbdarea şi dumneavoastră, cu toţii, mai ales după atâtea crize suprapuse şi după atâtea frustrări, după atâta batjocură faţă de români, după atâta umilinţă pe care am suportat”, a spus  Marcel Ciolacu.

Premierul a mai declarat că este nevoie de o colaborare între autorităţi, societate, patronate, sindicate. Ciolacu crede că nevoie de un acord pentru a menține „echilibrul fragil” al economiei în această perioadă.