Ciolacu mută Guvernul la Roma. Ședință comună a miniștrilor din Italia și România

Ciolacu mută Guvernul la Roma. Ședință comună a miniștrilor din Italia și România Marcel Ciolacu în vizită la Roma Sursa foto: Photo 176766416 © Sirio Carnevalino | Dreamstime.com

Marcel Ciolacu se află într-o vizită de lucru la Roma, pentru două zile, între 14 și 15 februarie. Premierul are programate mai multe întrevederi, între care și o audiență la Papa Francisc. De asemenea, va participa la cea de-a treia şedinţă comună a Guvernelor României şi Italiei.

Marcel Ciolacu se află într-o vizită de lucru de două zile, la Roma, în Italia. Premierul are programată şedinţă comună a guvernelor României şi Italiei, la 13 ani după precedentul summit interguvernamental. De asemenea, în program sunt prevăzute mai multe întrevederi la nivel înalt, dar și cu reprezentanți ai  comunităţii de români din Italia.

Marcel Ciolacu, vizită de lucru la Roma

Premierul are programate, în cele două zile, mai multe întrevederi la nivel înalt, în Italia. Șeful Guvernului de la București, Marcel Ciolacu, va discuta cu omologul său, Giorgia Meloni. De asemenea, va participa la ceremonia de semnare a unor documente bilaterale sectoriale. Programul vizitei include şi o întrevedere cu primarul oraşului Roma, Roberto Gualtieri, conform unui comunicat de presă.

„Organizarea celui de-al treilea Summit Interguvernamental este o dovadă a caracterului strategic şi privilegiat al relaţiei bilaterale dintre România şi Italia şi reflectă potenţialul extraordinar pe care îl vom dezvolta împreună, în beneficiul statelor şi cetăţenilor noştri. Românii formează o comunitate puternică în Italia, iar italienii reprezintă cea mai mare comunitate de antreprenori din România, fapt ce întăreşte colaborarea noastră specială” a declarat Marcel Ciolacu, conform comunicatului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ambasadoarea României în Republica Italiană, Gabriela Dancău, a făcut o serie de comentarii cu privire la şedinţa comună a guvernelor României şi Italiei. Potrivit spuselor sale, întrevederea reprezintă cadrul optim pentru a oferi un impuls relaţiei bilaterale, bazată pe importante legături istorice, culturale şi umane.

Premierul pleacă în Italia

Sursa foto: Dreamstime.com

Premierul României, în audiență la Papa Francisc

În cadrul vizitei, prim-ministrul Marcel Ciolacu va fi primit în audienţă şi de Sanctitatea Sa Papa Francisc, la Vatican.

O  altă componentă importantă a vizitei este cea economică. Mai mulți membri ai delegației guvernamentale vor participa la Forumul Economic româno-italian. Potrivit sursei citate, Italia este unul dintre cei mai importanți parteneri economici ai României. Principalele domenii de colaborare sunt IT, energie, industria prelucrătoare, dar și infrastructura.

„Italia este între cei mai importanţi parteneri economici ai României, iar organizarea Forumului Economic axat pe domenii precum IT&C, energie, industria prelucrătoare şi mecanică, infrastructură, industria agro-alimentară este încă un prilej excelent pentru creşterea cooperării noastre economice”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu, citat în comunicat.

Din delegaţia guvernamentală fac parte vicepremierul Marian Neacşu, ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, şi ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Radu Oprea.

Giorgia Meloni

Giorgia Meloni; Sursa foto: EPA/FABIO FRUSTACI

Marcel Ciolacu, ședință comună cu Giorgia Meloni

Mecanismul şedinţelor comune de guvern sau interguvernamentale între România şi Republica Italiană a fost instituit în cadrul parteneriatului strategic dintre cele două state. Documentul a fost semnat pe 17 aprilie 1997, la Roma, şi ridicat la nivel de Parteneriat Strategic Consolidat, la 9 ianuarie 2008, conform mae.ro.

În ședința prezidată de Marcel Ciolacu și Giorgia Meloni, una dintre principale teme este consolidarea cooperării economice. În acest scop va fi semnată Declaraţia Comună de Dezvoltare a Parteneriatului Strategic Consolidat româno-italian.

Noul document este menit să impulsioneze domenii sectoriale strategice precum energia, industria agroalimentară, digitalizarea, securitatea cibernetică, infrastructura critică, dar şi o serie de domenii de impact imediat pentru cetăţeni, inclusiv în ceea ce priveşte sprijinul acordat comunităţilor formate din cetăţeni români în Italia şi din cetăţeni italieni în România, după cum a arătat ambasadoarea Gabriela Dancău.