Ciolacu, interviu în Financial Times: Suntem la zero dependență față de Rusia

Ciolacu, interviu în Financial Times: Suntem la zero dependență față de RusiaMarcel Ciolacu. Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Marcel Ciolacu a acordat un interviu publicației britanice Financial Times. Acest interviu reprezintă prima sa apariție în presa internațională de la preluarea funcției de prim-ministru. În cadrul discuției, Ciolacu a abordat subiecte precum sprijinul României pentru Ucraina și impactul conflictului asupra bugetului național.

Marcel Ciolacu a afirmat în interviul Financial Times că Bucureștiul nu va ceda intimidării din partea Moscovei. El și-a exprimat încrederea că România ca membru NATO va descuraja Rusia de a iniția acțiuni directe sau ostilități.

Potrivit acestuia, în acest moment, nu există niciun risc de securitate pentru România.

Ne-am învățat bine lecțiile despre Rusia”, a declarat Ciolacu. „Suntem la zero dependență față de energia sau resursele rusești. Sprijinul nostru pentru Ucraina este necondiționat”.

Marcel Ciolacu, despre impactul războiului asupra economiei

Marcel Ciolacu a evidențiat că creșterea cheltuielilor militare și de infrastructură, legate de conflictul din Ucraina, are un impact semnificativ asupra bugetului țării.

El a menționat că Banca Centrală a României a prognozat că deficitul bugetar va ajunge la 7,5% din Produsul Intern Brut. Se va depăși astfel cu mult ținta inițială de 4,4%, și în creștere față de 6,2% înregistrat în 2022.

Ciolacu are programată o întâlnire la Bruxelles în cursul săptămânii cu oficiali ai Uniunii Europene. Asta pentru a discuta măsuri de control al deficitului bugetar.

El a subliniat că Uniunea Europeană nu va reduce finanțarea acordată României în nicio circumstanță.

Am fost nevoiți să reorganizăm bugetul pentru a ajuta transporturile din Ucraina”, a spus Ciolacu, adăugând că va încerca să obțină un acord al UE pentru a contabiliza articolele legate de război în afara bugetului de calculele de deficit.

„Acestea au fost cheltuieli neprevăzute ... așa că vom avea nevoie de un derogare de la codul fiscal”.

Deficit bugetar. Sursa: Arhiva EVZ

România va dubla capacitatea principalului său port la Marea Neagră

România are în plan să își dubleze capacitatea principalului său port de la Marea Neagră. Dar și infrastructura de navigație pe Dunăre în următoarele două luni.

Aceste măsuri au ca scop facilitarea transportului cerealelor ucrainene în afara zonei de influență a Rusiei, conform declarațiilor prim-ministrului României.

Investițiile sunt în curs de desfășurare în canalul Sulina”, a adăugat el, referindu-se la principala rută maritimă de mare adâncime a României prin delta Dunării.

În pofida repetatelor atacuri ale Rusiei asupra depozitelor de cereale din porturile ucrainene Izmail și Reni de-a lungul Dunării, prim-ministrul României a menționat că există „soluții”.

Printre acestea se numără permisiunea pentru nave de a naviga pe timp de noapte, începând cu luna octombrie, și creșterea traficului de mărfuri la minimum 14 nave pe zi. De asemenea, dublarea capacității barjelor va reduce necesitatea Ucrainei de a utiliza în mod excesiv depozitele de cereale.

România contribuie la pregătirea piloților ucraineni

România și-a manifestat inițial rezerva în ceea ce privește asistența militară pentru Kiev, dar prim-ministrul Ciolacu a subliniat că partenerii țării sale știau că România a oferit mai mult decât simplu ajutor umanitar și sprijin logistic.

De asemenea, România este implicată în procesul de pregătire a piloților ucraineni pentru a opera o flotă tot mai mare de avioane de luptă F-16, care au fost donate de către membrii NATO. Totuși, pentru începerea oficială a pregătirii, se așteaptă documentele necesare care să autorizeze acest demers.