Marcel Ciolacu îi cere lui Zelenski să intervină pentru revizuirea Legii privind minoritățile din Ucraina

Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Comunitatea românească din Ucraina s-a arătat dezamăgită de mult lăudata lege a minorităților. Motivul ar fi unul simplu. În realitatea, legea nu rezolvă probleme din cadrul învățământului în limba română, ci încearcă să conserve statutul tot mai precar al limbilor minorităților naționale.

Liderul social-democrat Marcel Ciolacu a lansat un apel către președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în vederea revizuirii legii minorităților naționale, adoptată recent de Rada Supremă a Ucrainei, care prejudiciază dreptul copiilor români din această țară de a învăța în limba lor maternă.

În plin război cu Rusia, Ucraina a obținut statutul de candidată la aderarea în UE. Astfel, printre altele, de la Bruxelles a venit cerința ca țara vecină să adopte o nouă lege a minorităților naționale. Această schimbare a fost recomandată și de Comisia de la Veneția.

Cu toate că a participat la întâlniri și dezbateri organizate în Ucraina pe baza recomandărilor venite de la UE, cerințele esențiale au fost ignorate. Mai exact, învățământul în limba maternă.

„Volodimir Zelenski ne-a promis că va proteja minoritatea românească”

„În discursul susținut în aprilie în Parlamentul României, domnul președinte Volodimir Zelenski ne-a promis că va proteja minoritatea românească din Ucraina și că va promova dialogul cu țara noastră în chestiunile privind minoritatea românească. Ulterior, președintele ucrainean m-a asigurat chiar în timpul vizitei pe care am făcut-o la Kiev că minoritatea română din Ucraina va avea parte de aceleași drepturi, protecție și tratament ca și minoritatea ucraineană din România. Îi solicit așadar domnului președinte Zelenski să intervină pentru a revizui forma în care a fost adoptată Legea minorităților naționale, înainte ca aceasta să producă efecte legale, în detrimentul comunități românești și al altor minorități naționale din această țară”, a declarat Marcel Ciolacu.

Președintele PSD a ținut să-i reamintească președintelui ucrainean că România a sprijinit Ucraina pe mai multe planuri în urma invaziei Federației Ruse, începând de la gestionarea fluxurilor de refugiați și până la facilitarea exporturilor de grâne.

„Pe lângă aceste acțiuni care au demonstrat că România poate fi un partener de nădejde în situații critice, țara noastră susține fără rezerve aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană. Unul dintre motivele pentru care eu personal mă pronunț în favoarea integrării Ucrainei în comunitatea europeană este că astfel se asigură cele mai solide garanții pentru respectarea drepturilor minorității românești din această țară”, a mai spus președintele PSD.