Marcel Ciolacu critică demisia lui Klaus Iohannis. România a devenit vulnerabilă
- Emanuel Nițulescu
- 20 februarie 2025, 22:05

Premierul Marcel Ciolacu consideră că fostul președinte Klaus Iohannis nu ar fi trebuit să demisioneze, argumentând că această decizie slăbește poziția României în contextul negocierilor internaționale privind războiul din Ucraina. Declarațiile au fost făcute în cadrul unui podcast moderat de Vlad Mercori.
Critici dure la adresa lui Iohannis
Ciolacu a subliniat că nu a fost niciodată un susținător al lui Klaus Iohannis, ba chiar s-a numărat printre cei mai criticați politicieni de către fostul președinte.
„Nu sunt un fan al lui Klaus Iohannis, dimpotrivă. Am fost printre cei mai atacați oameni politici de către el, iar partidul pe care îl reprezint a fost cel mai criticat. Niciodată nu am beneficiat de vreun sprijin financiar din partea lui Soroș, iar acei bani, de 20 de ani, s-au îndreptat împotriva Partidului Social Democrat și a mea personal. Din punctul meu de vedere, Klaus Iohannis, ca om politic și ca om de stat, nu ar fi trebuit să-și dea demisia”, a afirmat premierul.

Klaus Iohannis. Sursa foto: Inquam Photos/Octavian Ganea
Impactul asupra României pe plan internațional
Marcel Ciolacu consideră că plecarea lui Iohannis de la Cotroceni a generat un vid de putere care afectează poziția României în negocierile internaționale.
„Unii văd, prin demisia lui Klaus Iohannis, o dezumflare a tensiunii sociale, însă nu trebuie să ignorăm contextul internațional. E dificil ca România să fie un partener de dialog acum, având un președinte interimar. Mulți lideri nici nu știu acest lucru, dar cei cu adevărat decidenți sunt conștienți de situație. În acest moment, este greu să ai un cuvânt de spus în negocierile pentru pacea din Ucraina, când influențele geostrategice și geopolitice sunt în plină reașezare”, a explicat Ciolacu.
Premierul a folosit o metaforă pentru a descrie situația geopolitică actuală: „Europa este prinsă între șine, iar noi suntem chiar pe calea ferată, în fața trenului. Suntem într-o poziție vulnerabilă, iar această perioadă va aduce, cu siguranță, schimbări majore de abordare,” conform Mediafax.
Demisia lui Klaus Iohannis și contextul în care a fost luată decizia
Fostul președinte al României, Klaus Iohannis, și-a anunțat demisia pe 10 februarie, invocând dorința de a evita o criză politică internă și internațională cauzată de o posibilă suspendare. Această decizie a generat numeroase reacții în mediul politic: în timp ce unii văd această demisie ca pe o soluție pentru detensionarea scenei politice, alții, precum Marcel Ciolacu, atrag atenția asupra riscurilor pe care le presupune lipsa unui președinte ales într-o perioadă crucială pentru securitatea regională.