Marcel Ciolacu, bombă despre alegeri. Cum se vor organiza, de fapt?!

Marcel Ciolacu, bombă despre alegeri. Cum se vor organiza, de fapt?!

Marcel Ciolacu vine cu o nouă idee pentru alegerile ce urmează să aibă loc în România și susține că aceasta ar fi cea mai bună cale de urmat.

Liderul PSD consideră că având în vedere situația actuală din România, organizarea alegerilor parlamentare și locale în aceeași zi este cea mai bună idee pentru a-i feri pe români de o posibilă expunere la Coronavirus.

Preşedintele Partidului Social Democrat (PSD), Marcel Ciolacu, a lansat, sâmbătă, ideea comasării alegerilor locale cu cele parlamentare, pe fondul epidemiei de coronavirus.

Marcel Ciolacu a declarat că organizarea în comun a alegerilor ar face ca „riscul de expunere al populaţiei să fie mult mai mic”.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Eu cred că, dacă s-ar comasa alegerile, riscul de expunere al populaţiei ar fi mult mai mic. Normal ar trebui să fie o discuţie provocată de către Guvern, nu de către Parlament, cu Parlamentul, transparent, fără nicio problemă, să vedem ce e mai bine pentru români, nu pentru PNL sau pentru preşedinte, cum vrea să îşi formeze viitorul guvern”, a afirmat Marcel Ciolacu.

Liderul social-democrat a subliniat că alegerile locale pot fi „îngheţate”, arătând că stabilirea datei de 27 septembrie a fost făcută atunci „când lucrurile erau sub control”, iar acum "avem cea mai mare „mortalitate”.

„Se poate, pentru că nu s-a împărţit niciun buletin de vot, nici nu s-au dat la tipărit. Rămân aceiaşi candidaţi. Se îngheaţă de unde este şi se reia din acelaşi loc altă dată.

Stabilirea datei a fost făcută când lucrurile erau sub control. Între timp, mă uit şi eu, avem cea mai mare mortalitate, ATI-ul este blocat, nu se ştie ce se întâmplă cu şcolile. Mult prea mult au întins lucrurile, nu iau hotărâri, se feresc, joacă numai în logica electorală şţi ne vine nota de plată la toţi”, a adăugat preşedintele PSD.

Calendarul electoral:

  • 9 septembrie - desemnarea judecătorilor în BEC
  • în termen de 5 zile de la înfiinţarea Biroului Electoral Central, cel mai târziu la data de 15 septembrie - depunerea la BEC a protocolului de constituire a alianţelor electorale
  • 7 octombrie - termen limită pentru depunerea listelor de candidaţi şi a candidaturilor independente pentru Senat şi Camera Deputaţilor, în circumscripţia electorală pentru cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în afara ţării
  • 22 octombrie - termen limită pentru depunerea listelor de candidaţi şi a candidaturilor independente în circumscripţiile electorale din ţară
  • 30 octombrie - imprimarea buletinelor de vot prin corespondenţă pentru circumscripţia electorală pentru cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate
  • 2 noiembrie - constatarea rămânerii definitive a candidaturilor pentru circumscripţiile electorale din ţară
  • 4 noiembrie - stabilirea ordinii candidaţilor pe buletinele de vot în circumscripţiile electorale din ţară
  • 6 noiembrie - începerea campaniei electorale
  • 3 decembrie, ora 24,00 - depunerea sau livrarea plicurilor exterioare conţinând documentele de vot prin corespondenţă la sediile birourilor electorale pentru votul prin corespondenţă
  • 5 decembrie, ora 7,00 - încheierea campaniei electorale
  • 6 decembrie, ora 7,00 - începerea votării
  • 6 decembrie, ora 21,00 - încheierea votării.