Marcel Ciolacu amenință cu ruperea coaliției, după declarația președintelui Klaus Iohannis
- Iulia Moraru
- 9 februarie 2023, 14:54
Marcel Ciolacu amenință cu ruperea coaliției de guvernare, după ce președintele Klaus Iohannis a spus că la rotativa guvernamentală ce va avea loc în luna mai, lui îi va reveni sarcina de a analiza și desemna cea mai bună variantă de premier.
Liderul PSD nu a constat dreptul președintelui, însă a ținut să puncteze că de decizia lui va depinde soarta coaliției de guvernare. Potrivit acordului semnat la formarea coaliției de guvernare din noiembrie 2021, s-a stabilit că primul-ministru din partea PNL va fi în funcție până la 25 mai 2023, urmând ca cel de-al doilea candidat pentru funcția de premier să fie desemnat de PSD, până la alegerile generale din 2024.
Marcel Ciolacu amenință cu ruperea coaliției de guvernare
Dându-i replica lui Klaus Iohannis, președintele PSD a spus că dacă nu se vor respecta cele convenite, România va fi din nou aruncată în „haosul de dreapta”.
„Desemnarea premierului aparține în mod exclusiv președintelui, potrivit Constituției. Acest lucru l-am spus întotdeauna. Însă, de această decizie depinde dacă stabilitatea asigurată de PSD actului de guvernare va continua și ne vom atinge obiectivele sociale și economice sau România va fi aruncată din nou în haosul de dreapta.
Românii și firmele românești așteaptă soluții pentru a trece mai ușor peste criză! Românii nu cred că ar ierta plimbatul unora cu chibriturile și sticla de benzină pe lângă guvernare”, a spus Ciolacu.
Social-democratul a precizat că timpul nu mai poate fi pierdut, că ei nu mai pot fi „pompieri” și că e timpul să se construiască politici publice pentru îmbunătățirea nivelului de trai al românilor.
Președintele PSD, despre taxa de solidaritate
Totodată, Ciolacu a ținut să lămurească situația companiilor din România care nu plătesc taxa de solidaritate, iar dacă există neclarități, acestea sunt responsabilitatea ministrului Energiei, care a fost negociatorul României la acest acpitol.
„Răspunsul Comisiei Europene este cât se poate de clar: Regulamentul a fost transpus corect și fără nici o modificare! Negociatorul din partea României a fost ministrul Energiei, care pe tot parcursul negocierii Regulamentului nu a cerut niciun punct de vedere Ministerului Finanțelor.
Ministerul Finanțelor a pus în aplicare ceea ce a negociat Ministerul Energiei, ba, mai mult, a cerut avizul acestei instituții pe OUG care implementa taxa de solidaritate!”, mai scrie Marcel Ciolacu pe pagina sa de Facebook.