Marcel Ciolacu a anunțat în ce sectoare bugetare se vor reduce drastic cheltuielile
- Iuliu Vlădescu
- 27 octombrie 2023, 13:26
Premierul Marcel Ciolacu a făcut clarificări înainte de ședința de guvern de vineri prin care se aprobă reducerea cheltuielilor în sistemul bugetar. Marcel ciolacu a precizat faptul că banii nu se vor tăia din toate sectoarele.
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat și aprobarea unei serii de măsuri în vederea reducerii cheltuielilor bugetare pe anul 2023 pentru a rămâne în ținta de deficit bugetar asumat prin Programul de Convergență.
”Am spus de la bun început că statul trebuie să fie primul care face economii. De aceea, limităm și reducem cheltuielile bugetare până la sfârșitul acestui an. Trebuie să ținem deficitul sub control și să nu punem în pericol fondurile europene sau PNRR-ul", a declarat premierul.
El a vorbit și despre domeniile în care nu se va aplica această măsură.
Marcel Ciolacu a făcut anunțul. Nu vor fi limitări la sănătate, învățământ, fonduri europene
"Ca să fie clar, acest act normativ nu se aplică pentru cheltuielile cu medicamentele și materialele sanitare, cu serviciile medicale, pentru cheltuielile cu acțiuni și programe de sănătate, precum și în cazul cheltuielilor aferente unităților de învățământ preuniversitar și universitar”, a mai spus Marcel Ciolacu.
De asemenea, aceste limitări nu se aplică în cazul proiectelor finanțate din fonduri europene.
Marcel Ciolacu a mai precizat că pentru finalizarea acestora, executivul va face alocări din fondul de rezervă și că alte detalii vor fi făcute publice de ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.
O prioritate e legată de absorția fondurilor europene
Marcel Ciolacu a mai afirmat că nu se vizează doar reducerea cheltuielilor bugetare, ci și creșterea absorbției fondurilor europene.
”Sprijinim finalizarea celor peste 2.800 de proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile, ce trebuie încheiate până la sfârșitul acestui an, prin acordarea de împrumuturi de la Trezorerie către primării, în limita sumei de 1 miliard de lei”, a precizat premierul.
Șeful Executivului a mai vorbit și despre condițiile în care autoritățile locale vor putea prelua anumite imobile care au fost confiscate în urma unor hotărâri judecătorești rămase definitive.
”(...) deblocăm o situație care trenează de ani de zile și dăm posibilitatea transferului către autoritățile locale a imobilelor confiscate ca urmare a unor hotărâri definitive pronunțate în materie penală, dar nevalorificate, în vederea recuperării prejudiciilor. Astfel, cu o serie de condiții extrem de clare, comunitățile locale vor putea prelua aceste imobile în vederea dezvoltării de noi proiecte investiționale în beneficiul propriilor comunități", a spus Marcel Ciolacu, conform digi24.