Boloș îi bate obrazul lui Ciolacu, după ce l-a numit păpușă voodoo
- Iulia Moraru
- 13 noiembrie 2023, 15:42
Marcel Boloș a venit cu o primă reacție după ce premierul Ciolacu l-a catalogat drept o păpușă voodoo și a dat asigurări că va rămâne un adept al profesionalismului și onestității în ceea ce face.
În urma caracterizării făcute de Ciolacu, Marcel Boloș a subliniat că este obligația unui ministru de finanțe să identifice și să semnaleze orice risc care ar putea afecta sustenabilitatea măsurilor adoptate.
Marcel Boloș, prima reacție după ce a fost numit păpușă voodoo de Ciolacu
Păstrând distanța, ministrul Finanțelor a declarat: „Aceste lucruri nu pot să le comentez”.
Și a continuat: „Eu rămân în continuare adeptul lucrurilor corect făcute, cu onestitate şi cu tratarea lor profesional. Că unii văd că am fost poate mai dur sau că am fost, eu spun realist.
Dacă e să avem o abordare foarte corectă, trebuie să luăm în calcul aceste riscuri şi măsurile noastre pe ceea ce înseamnă încasări de venituri la bugetul de stat, din zona implementării proiectelor de digitalizare, din combaterea evaziunii fiscale, să vedem ce rezultate dau şi cât de sustenabile sunt”, a mai spus Boloş.
Premierul Marcel Ciolacu l-a comparat pe ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, cu o păpușă voodoo, pe care toată lumea vrea să o „înțepe”, menționând că el nu va face una ca asta.
Apoi, a ținut să laude activitatea ministrului, în special cea de la Ministerul Fondurilor Europene.
Bugetul pe 2024, orientat spre investiții
Boloș a afirmat că procesul de elaborare a bugetului este ghidat de legislația în vigoare și respectă procedurile stabilite.
Obiectivul principal pentru anul 2024 este direcționarea bugetului către investiții.
Guvernul vrea să pună un accent deosebit pe modernizarea și digitalizarea în ceea ce privește serviciile publice majore, precum sănătatea și educația.
Alocările bugetare vor fi concepute astfel încât să permită atât modernizarea digitală, cât și implementarea de proiecte de investiții în aceste domenii.
„Bugetul este unul consistent, de treizeci de miliarde de lei impact. Trebuie o analiză extrem de serioasă, pentru că treizeci de miliarde de lei într-o perioadă scurtă de timp, orice analist financiar şi orice om de specialitate se gândeşte cum va reuşi să atragă banii”, a spus ministrul.
Marcel Boloș, clarificări despre Legea pensiilor
Ministrul Economiei a vorbit și despre Legea pensiilor, arătând trei categorii de măsuri principale care sunt de luat în seamă.
Marcel Boloș a explicat că prima măsură vizează încasările suplimentare din digitalizare.
Asta având în vedere că începând cu 1 ianuarie se implementează facturarea electronică și modulul de combatere a evaziunii fiscale.
Astfel, se intenționează identificarea celor care nu își înregistrează corect facturile, contribuind la o colectare eficientă a veniturilor la buget.
Ministrul a subliniat că a doua măsură constă într-un pachet de inițiative fiscale, care este în proces de elaborare, și include completarea acestor măsuri, cu accent pe combaterea infracționalității economico-financiare.
Prin intermediul acestor acțiuni, se urmărește maximizarea încasărilor la buget în contextul măsurilor de digitalizare, prevenire a evaziunii fiscale și combatere a infracționalității economice și financiare.