Reprezentanții Guvernului României vor merge marți, 16 mai, la Bruxelles pentru a negocia procentul de 9,4% din PIB, limita maximă a plafonului de pensii. Ministrul Marcel Boloș a explicat o să fie dificil să convingă Comisia Europeană să renunțe la acest plafon.
Marcel Boloș a spus că va merge marți, 16 mai, la Bruxelles pentru a renegocia cu Comisia Europeană jalonul din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) privind pensiile speciale. De asemenea, vor fi purtate discuții și în legătură cu procentul de 9,4% din Produsul Intern Brut (PIB), limita maximă a plafonului de pensii. Ministrul Fondurilor Europene a anunțat că o să fie însoțit de Marius Budăi, ministrul Muncii.
Boloș a explicat că vrea să convingă experții Comisie Europene ca acest indicator să fie înlocuit cu unul de disciplină financiară, dar care să nu limiteze cheltuielile pentru ca Guvernul să poată lua decizii privind ajutarea pensiilor. Ministrul a mai adăugat că au fost făcute simulări pentru următorii 50 de ani.
„Avem simulările făcute pe ceea ce înseamnă evoluţia ulterioară a volumului de cheltuieli generată de sistemul de pensii general, cât şi evoluţia PIB pe perioada celor 50 de ani de zile pe care îi avem în conţinutul jalonului ca şi perioadă de constrângere şi sigur. Guvernul trebuia să aibă posibilitatea de a lua decizii privind ajustarea pensiilor sau majora chiar, fără ca să fie ţinut de ponderea aceasta pe care am menţionat-o de 9,4% din PIB pe o perioadă de 50 de ani de zile”.
Marcel Boloș anunță negocieri dure cu Comisia Europeană
Ministrul a mai adăugat că discuțiile cu Comisia Europeană vor fi destul de grele deoarece argumentele României vor trebui să se bazeze pe informații și date din sistemul de cheltuieli. Marcel Boloș a mai adăugat că atât el, cât și ministrul Muncii s-au pregătit pentru aceste discuții și vor prezenta argumente care țin de rata inflației.
„Este o problemă tehnică pe care noi va trebui să o argumentăm foarte bine, pentru că ce este foarte greu de negociat cu Comisia Europeană sunt componentele de reformă. Eliminarea inechităţilor din sistemul de pensii general vor aduce o creştere a cheltuielilor din sistemul general de pensii destul de semnificativă încât să fie necesară o nouă reaşezare a acestui indicator de disciplină financiară pentru că el este pe o perioadă lungă de timp, 50 de ani este totuşi o perioadă lungă în care nu ştim cum vor evolua condiţiile macroeconomice”.
Ce se va întâmpla cu pensiile speciale
Marel Boloș a vorbit și despre ceea ce se va întâmpla cu pensiile speciale. Ministrul a spus că vor fi reluate discuțiile cu Comisia Europeană privind aceste pensii pentru a vedea care sunt solicitările suplimentare pe care specialiștii CE le au. România riscă să nu primească banii din a treia tranșă din PNRR dacă Comisia Europeană nu va fi convinsă de reforma pensiilor speciale, care ar fi trebuit să fie finalizată la finalul anului trecut.
„Suntem o echipă guvernamentală şi trebuie să mergem împreună şi participăm împreună, vă confirm acest lucru. Vom relua practic discuţiile pe tema legată de pensii speciale şi a vedea care sunt solicitările suplimentare pe care Comisia le are, mai ales pentru ceea ce înseamnă cererea de plată numărul 3, unde avem reforma pensiilor speciale, reforma guvernanţei corporaţiilor de stat. Toate acestea sunt piese grele pentru ceea ce înseamnă încasarea banilor pentru cererea de plată numărul 3 şi care necesită un efort comun guvernamental”, a declarat Boloş la Antena 3 CNN.