Marca bate chilipirul

Marca bate chilipirul

Marcile proprii sunt combinatia perfecta pentru romani: calitate garantata de numele grupului in care este promovata si pret mic.

Daca, in anii ‘90, decizia de achizitionare a unui produs de pe raftul magazinului depindea aproape exclusiv de pret, dupa 2003 pentru tot mai multi romani conteaza mai ales marca produsului, releva un studiu al companiei de cercetare de piata GfK. Acum romanii descopera promotiile, are loc o diversificare si o stratificare a marcilor, cu toate ca pretul nu a devenit un element fara importanta.

In aceste conditii, tot mai multi retaileri si-au dezvoltat o marca proprie, care sa intruneasca ambele conditii - marca recunoscuta si pret destul de mic. Marcile proprii sunt intr-o faza incipienta in Romania, dar au potential mare, mai ales ca, in unele cazuri, cotele lor de piata se situeaza intre 4% si 8% sau chiar depasesc 10%, ca volum in totalul consumului, potrivit studiului GfK.

Marca proprie este dezvoltata cu precadere de marii retaileri - super si hipermarketuri sau cash&carry - si a castigat piata chiar si in dauna marcilor producatorilor consacrati.

Ne puteți urmări și pe Google News

Hartia si pateul, cele mai cumparate

Cele mai bine vandute produse sub marca proprie a unui retailer sunt hartia, untdelemnul si pateul de ficat. Cu toate acestea, romanii nu refuza sa umple cosul de cumparaturi cu produse textile, cosmetice sau de bricolaj la un pret mai mic decat oferta deja existenta pe piata.

Marcile Clever, Aro, Marca 1 si Winny, Filia, Top Floris, Extra, Rasaritul (ulei), Metro, Amelia, Profi, Serving (produse de hartie) sau Cba si Bravour (pateu de ficat) sunt ofertele magazinelor cu suprafata mare de la noi.

Cel putin in cazul grupului Metro Cash&Carry, marcile proprii s-au dovedit a fi o reteta de succes, pentru ca mai mult de jumatate din venituri sunt realizate de acestea. Reteaua promoveaza 26 de marci proprii, cea mai cunoscuta fiind Aro.

Si grupul Carrefour intentioneaza sa-si mareasca in anii urmatori portofoliul de marci proprii, desi strategia nu este, deocamdata, prioritatea grupului, ne-a declarat directorul general, Jacobo Celestino.

Fara produse medium

In aceste conditii, odata cu presiunea pe preturi - datorata intr-o mare masura si marcilor proprii - va exploda, in anii urmatori, si intensitatea promotiilor. In viitor nu vor mai supravietui pe rafturile magazinelor decat doua categorii de produse, "premium" si cele cu preturi foarte scazute, iar cele medium isi vor pierde clientii, explica reprezentantii companiei.

"Evolutia accentuata a marcilor private in tarile vecine si, intr-o faza incipienta, in Romania confirma consolidarea tendintei inregistrate in majoritatea tarilor europene, orientarea preferintelor consumatorului catre produse apartinand celor doua segmente extreme, economic si premium, in defavoarea segmentului mediu", constata GfK Romania.

Investitii 700 milioane de euro in 2006 O cauza a acestor schimbari in cosul de cumparaturi al romanilor este cresterea ponderii magazinelor de mare suprafata in special in detrimentul pietelor si consignatiilor: supermarketurile au castigat, intre 1998 si 2005, cota de piata de la 2% la 16%.

Marile grupuri straine nu au oprit insa extinderea: au investit anul trecut aproape 700 milioane de euro in deschiderea de magazine de tipul cash&carry, super sau hipermarketuri. Suma reprezinta a saptea parte din investitiile straine directe.