Două avioane F-16 Fighting Falcon dintr-un lot de 5 cumpărate din Portugalia au sosit în România, urmând să contribuie la creșterea securității României.
Ministerul Apărării Naţionale (MApN) anunţă că încă două avioane F-16 Fighting Falcon au sosit în ţară, iar ultima aeronavă din lotul de 5 va fi livrată anul viitor, transmite G4media. Cea de-a treia şi cea de-a patra aeronavă F-16 Fighting Falcon – din noul lot de cinci care vor intra în dotarea Forţelor Aeriene Române – au sosit vineri, din Portugalia, în Baza 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniţă”, de la Borcea. Ultima aeronavă din lotul de 5 va fi livrată în primul trimestru al anului 2021.
„Achiziţia noului lot de avioane F-16 Fighting Falcon şi a pachetului de bunuri şi servicii aferent va asigura creşterea securităţii României prin executarea permanentă a apărării spaţiului aerian naţional/NATO, pe timp de pace şi în situaţii de criză, prin Serviciul de Luptă Permanent – Poliţie Aeriană (SLP-PA), sub comanda NATO, în conformitate cu angajamentele asumate”, arată MApN.
Achiziţia celor 5 aeronave a fost făcută conform Legii 237/2019 pentru continuarea dezvoltării capabilităţii operaţionale aeriene cuprinse în Etapa de tranziţie iniţială a Concepţiei de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană în cadrul programului „Avion multirol al Forţelor Aeriene”. Aeronavele vor completa escadrila 53 „Warhawks" de F-16 a României.
Un total de 16 aeronave
Forțele Aeriene Române mai au în dotare 14 aeronave F-16 Fighting Falcon, care execută deja misiuni de poliție aeriană. Programul va permite și creșterea nivelului de instruire a personalului tehnic ingineresc, precum și crearea capacității de reparații capitale pentru motoarele cavioanelor F-16.
„Ultima aeronavă din lotul de 5 va fi livrată în primul trimestru al anului 2021", conform comunicatului MApN. Astfel, prima escadrilă de F-16 a României va avea, în total, 17 astfel de aparate.
În decembrie 2019 a fost semnat şi contractul cu Guvernul Republicii Portugheze pentru achiziţia aeronavelor, din excedentul acestei ţări, precum şi a unui pachet de bunuri şi servicii care include, printre altele, modernizarea avioanelor la un standard superior, elemente de suport logistic şi instruirea personalului tehnic ingineresc.