MApN a transmis cum se va face admiterea școlile de subofițeri și maiștri militari. Candidații sunt scutiți de o probă importantă

Sursa foto: Administratia Prezidentiala

Ministerul Apărării Naționale a transmis cum se va face admiterea la toate școlile militare postliceale care aparțin instituției. Cei care doresc să facă parte din sistemul MApN vor scăpa de o probă importantă.

Direcția generală de management a resurselor umane a Ministerului Apărării Naționale (MApN) a transmis că admiterea în toate instituțiile de învățământ postliceal militar se va face doar pe baza mediei obține la examenul de bacalaureat. Doritorii vor fi admiși în funcție de media pe care o au, opțiunile exprimate în cererea de înscriere și de rezultatele selecției, în limita numărului de locuri aprobat pentru fiecare armă sau serviciu și specialitate militară. Prevederea este valabilă și pentru celelalte structuri din cadrul sistemului de apărare, ordine publică și securitatea națională. În documentul emis de MApN se mai precizează și cum va fi realizată ierarhizarea candidaților. Este foarte posibil să fie persoane care au medii de admitere egale. În aceste cazuri, va fi respectat următorul algoritm:
  1. nota obținută la proba scrisă la Limba și literatura română din cadrul examenului național de bacalaureat;
  2. nota obținută la proba scrisă obligatorie a profilului din cadrul examenului național de bacalaureat;
  3. nota obținută la proba scrisă la alegere a profilului și specializării din cadrul examenului național de bacalaureat.

Tot mai puțini candidați la școlile MApN

O sursă din interiorul MApN a transmis că din ce în ce mai puțini tineri decid să urmeze cursurile unei școli militare, iar numărul de posturi de vacante este considerabil. Sunt libere 447 de locuri la maiștri militari pentru toți cei care doresc să urmeze în acest an cursurile unei instituții de învățămîmt postliceal militar. În ceea ce privește subofițerii, sunt 1.013 de locuri vacante. Este important de precizat că se pot înscrie toți elevii care se află în ultimul an de liceu și cei care sunt absolvenți de liceu cu diplomă de Bacalaureat și au vârsta maximă de 28 de ani ani, împliniți în 2023.

Cei care doresc să urmeze cursurile unei școli militare trebuie să știe că în scrierile se pot face până pe 2 iunie 2023, iar selecția va fi realizată în perioada 20.02 – 09.06.2023. Cursurile pentru maiștri militari durează doi ani, iar pentru subofițeri doar un singur an. Este important de precizat că în cazul în care rămân locuri libere, școlile pot organiza și a doua sesiune de admitere. Aceasta va avea loc pe 31.08.2023 și este valabilă ambele programe de studii postliceale.

Toate locurile în școlile postliceale militare au fost ocupate pe bază de concurs, până în acest an. Candidații trebuiau să susțină un test grilă de verificare a cunoștințelor și erau ierarhizați în funcție de media obținută. Erau înmatriculaţi numai candidaţii care îndeplineau, în același timp, toate condiţiile şi criteriile de recrutare şi care au fost declaraţi „Admis”/„Apt” la toate probele de selecţie prevăzute. În această categorie erau inclusiv testele sportive, psihologice si de aptitudini, potrivit Adevărul.