Manuscrisele de la Marea Moartă își dezvăluie misterele în fața inteligenței artificiale

Manuscrisele de la Marea Moartă își dezvăluie misterele în fața inteligenței artificiale

Inteligența artificială i-a ajutat pe cercetătorii unei universități din Olanda să dea de capăt unor texte din misterioasele Manuscrise de la Marea Moartă.

Oamenii de știință sunt pe cale să descifreze misterul manuscriselor de la Marea Moartă. Aceștia au obținut primele rezultate cu ajutorul inteligenței artificiale. Prima concluzie la care au ajuns a fost că doi scribi diferiți au scris o parte din texte. Diferențele dintre cele două scrieri, însă, nu au fost vizibile până la acest moment, când s-a folosit inteligența artificială conform BBC.

Testele au fost efectuate pe cel mai lung text, cunoscut sub numele de Marea Carte al lui Isaia. Cu ajutorul inteligenței artificiale s-a stabilit că cei doi autori au copiat textul folosind o scriere de mână aproape identică. Cartea lui Isaia este unul dintre cele 950 de texte care au fost descoperite în anii 1940 și 1950. Acesta conține 54 de coloane care sunt împărțite în jumătăți, scrise într-un stil aproape uniform.

Cercetătorii de la Universitatea din Groningen, Olanda au examinat Cartea lui Isaia folosind un software de recunoaștere. Ei au analizat o singură literă ebraică, aleph, care apare de peste 5.000 de ori în text.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Urmele de cerneală sunt legate direct de mișcarea mușchilor persoanei care scrie și sunt specifice fiecărei persoane”, au spus cercetătorii.

Două persoane au lucrat la document

Aceștia au concluzionat că, prin această tehnică, au obținut dovezi că cel puțin 2 persoane au participat la scrierea textului.

„Scenariul probabil este că au fost doi scribi diferiți care au colaborat și au încercat să păstreze același stil de scriere, dezvăluindu-se totuși, individualitatea”, spun cercetătorii într-o lucrare publicată recent.

Ei au adăugat că asemănarea scrisului ar sugera că cei doi scribi au avut o pregătire similară într-o școală sau în familie. Cercetătorii mai spun că abilitatea scribilor de a „imita” scrisul celuilalt era atât de bună, încât până acum oamenii de știință moderni nu au reușit să facă diferența.

Manuscrisele de la Marea Moartă, așa cum sunt cunoscute aceste pergamente, includ cea mai veche versiune cunoscută a Bibliei. Acestea au fost descoperite în urmă cu aproximativ 70 de ani, de un beduin, într-o peșteră de la Qumran, lângă Marea Moartă. Pergamentele și papirusurile conțin manuscrise, scrise în ebraică, aramaică și greacă. Ele au fost datate în urmă mai bined de 2000 de ani.

Citește și:

Secretele manuscriselor de la Marea Moartă descifrate de către cercetătorii israelieni

Manuscrisele de la Marea Moartă şi falsurile din Washington