Mansour Abbas, precursorul unei noi politici arabe în Israel

Mansour Abbas, precursorul unei noi politici arabe în IsraelSursa: Dreamstime.com

Sprijinul său pentru guvernul israelian i-a permis să obțină promisiuni de miliarde de dolari pentru marea minoritate arabă a țării, palestinienii rămaşi pe pământurile lor când a fost creat statul evreiesc în 1948.

Lider al unui partid islamist moderat, Mansour Abbas a devenit un pionier în Israel anul trecut, când a semnat un acord de coaliție care sprijină un guvern eteroclit care reunește dreapta, centrul și stânga israeliană. După mai bine de un an, coaliția menționată a căzut și israelienii sunt chemați la urne pe 1 noiembrie pentru a cincea serie de alegeri legislative în trei ani și jumătate. Dar cu câteva zile înainte de alegeri, încrederea acestui politician arab israelian în vârstă de 48 de ani nu este în niciun fel afectată. Deși dl. Abbas crede că Raam își va păstra cele patru locuri, el recunoaște că partidele arabe se confruntă cu o "criză de încredere a alegătorilor". În fața criticilor, el îşi evidenţiază angajamentul în favoarea minorităţii, care reprezintă aproximativ 20% din populaţia israeliană.

Fiu de fermieri și provenit dintr-o familie de 11 copii din orașul Maghar (nord), lui Mansour Abbas nu îi era menit să intre în politică. A devenit dentist după ce a studiat la Universitatea Ebraică din Ierusalim și spune că a simțit o "presiune" pentru a lua măsuri împotriva criminalității în creștere în comunitatea arabă israeliană, care pretinde că este discriminată în comparație cu majoritatea evreiască. Și s-a alăturat Mișcării Islamice, o organizație pentru apărarea intereselor musulmanilor.

Mansour Abbas încearcă acum să influențeze puterea israeliană pentru a obține cele mai multe câștiguri pentru minoritatea arabă. Ales deputat pentru prima dată în 2019, a făcut parte din comisiile parlamentare care se ocupă în special de această problemă. Ipostaza sa de persoană influentă - a fost curtat atât de Benyamin Netanyahu, cât și de oponenții săi - după alegerile din 2021 l-au propulsat pe ecrane la orele de vârf.

De acum, când merge la un restaurant, este salutat în ebraică de evreii israelieni care vor să se fotografieze cu el. În rândul majorității evreiești nu se bucură totuși de o unanimitate, unii considerând că importanța afișată a credinței musulmane este incompatibilă cu un angajament politic în cele mai înalte sfere ale statului evreiesc, notează lalibre.be.

(Traducerea Rador)