Manifestații puternice la Madrid. Manifestanții nu vor grațierea liderilor separatiști catalani care-au încercat ”să rupă țara”
- Konecsnik Emil
- 13 iunie 2021, 20:10
Mii de spanioli au ieşit duminică în stradă în centrul Madridului. Aceștia protestează împotriva intenţiei guvernului de a-i graţia pe cei 12 politicieni catalani condamnaţi în legătură cu tentativa de secesiune din 2017, scrie G4 Media.
Conform poliţiei cel puţin 25.000 de oameni, , erau deja adunați duminică la orele prânzului în piaţa Colon. Liderii Partidului Popular, principalul partid de opoziţiei, se aflau între cei prezenţi şi cei ai formaţiunii de extremă dreapta Vox, Pablo Casado şi Santiago Abascal.
„Sanchez să fie atent: o să-i graţieze (pe independentişti), dar spaniolii nu-l vor ierta”, a afirmat primarul Madridului (PP), Jose Luis Martinez Almeida.
În octombrie 2019, nouă lideri ai separatiştilor catalani au fost condamnaţi la închisoare între 9 şi 13 ani, pentru încercarea de a declara independenţa provinciei lor, în legătură cu referendumul din Catalonia, interzis de guvernul de la Madrid. Alţi trei acuzaţi au fost consideraţi vinovaţi doar de nesupunere, faptă mai puţin gravă, pentru care nu au primit pedepse cu închisoarea.
În februarie 2019 dreapta a reuşit să reunească zeci de mii de oameni care au cerut demisia lui Sanchez. Aceștia l-au acuzat că a „trădat” Spania prin dialogul cu separatiştii catalani.
Din nou, planul guvernului de a-i graţia în scurt timp pe cei 12, creează divizare în rândul opiniei publice spaniole. O majoritate de 63% dintre cei intervievaţi într-un sondaj publicat duminică de „niusdiario.es” afirmând că i se opun şi 25% pronunţându-se de acord.
De ce au fost condamnați cei 12 politicieni catalani
La 1 octombrie 2017, Catalonia a organizat un referendum pentru independență. Rzultatele acțiunii au arătat că aproape 90% dintre participanți și-au exprimat dorința ruperii țării de Regatul spaniol.
Referendumul a fost declarat ilegal de Curtea Constituţională a Spaniei, iar poliţiştii au intervenit în forţă pentru a bloca desfăşurarea votului. Aproximativ 850 de oameni au suferit răni în urma confruntărilor violente. Mai mulți lideri politici catalani au fost arestați sau au fugit în străinătate.
La 27 octombrie, parlamentul catalan a votat pentru independența regiunii, declarația unilaterală provocând ulterior punerea sub tutelă a Cataloniei și o criză politică fără precedent în Spania după revenirea țării la democrație, în 1978.