Putin, înfuriat de intrarea Suediei în NATO

Vladimir Putin. Sursa: Arhiva EVZ

Suedia a devenit oficial stat membru al Alianței Atlantice. Este „o victorie a libertăţii”, a declarat liderul guvernului suedez. Dar Putin turbează de furie.

Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patruşev, a avertizat joi că manevrele militare efectuate de țările NATO par a fi o „simulare de confruntare armată” cu Moscova.

Kremlinul, înfueriat de intrarea Suediei în NATO

Aceste manevre, desfăşurate sub denumirea de Nordic Response 2024, au loc până joi în Norvegia, Suedia și Finlanda și presupun participarea a aproximativ 20.000 de militari din 13 țări ale Alianței Atlantice.

Patruşev consideră că aceste manevre militare reprezintă activități „destabilizatoare”, care duc la o „creștere a tensiunii”.

„Un instrument important al influenței Washingtonului asupra altor state este blocul agresiv NATO, care s-a apropiat foarte mult de granițele de ocidentale ale Rusiei. De-a lungul celor 75 de ani de existență, NATO, în calitate de presupus garant al păcii și democrației, a declanșat peste o sută de războaie și conflicte militare în întreaga lume și se pregătește pentru următorul”, a denunțat secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei.

Nikolai Patrusev / Sursa foto: Wikipedia

Omul lui Putin, amenințări pentru NATO

„Există planuri de extindere în continuare a prezenței NATO în regiunea Asia-Pacific și în Arctica”, a adăugat Patruşev, amintind că Occidentul este „implicat în conflictul ucrainean, oferind ajutor militar și tehnic Kievului”.

Acest lider al Consiliului de Securitate al Rusiei a mai afirmat că, din cauza eșecului „contraofensivei ucrainene mult mediatizate și a acțiunilor de succes ale Forțelor Armate Ruse, președintele francez, Macron, nu a exclus posibilitatea trimiterii de contingente militare ale NATO în Ucraina”.

Patruşev a avertizat asupra consecințelor acestei strategii a Occidentului. „Președintele Rusiei, în mesajul său adresat Adunării Federale, a amintit de soarta celor care și-au trimis contingentele în Rusia în trecut și a avertizat că urmările pentru posibilii intervenționști vor fi mult mai tragice decât în ​​trecut”, a conchis acesta.

Kremlinul a considerat că președintele francez face să crească „implicarea” Parisului în războiul din Ucraina, după ce a afirmat că nu exclude trimiterea de trupe occidentale, fapt contestat de majoritatea aliaților săi. Emmanuel Macron a semnat cu omoloaga sa din Republica Moldova, Maia Sandu, acorduri de cooperare militară și economică pentru a proteja mica republică din Europa de Esd de riscul răspândirii războiului rusesc din Ucraina.

Credit foto: Dreamstime

Suedia se simte mai sigură

Joi a fost și ziua în care Suedia a devenit al 32-lea membru al NATO în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Washington, o aderare impulsionată de invadarea Ucrainei și care pune capăt unei perioade de două secole de nealiniere a țării scandinave.

„Alianța noastră NATO este acum mai puternică și mai mare decât a fost vreodată”, a declarat secretarul de stat american, Antony Blinken, la primirea documentelor de aderare din mâinile primului-ministru suedez.

Premierul suedez, Ulf Kristersson, apreciază că această aderare este „o victorie a libertății”, subliniind că Suedia „a făcut o alegere liberă, democratică, suverană și unită de a adera la NATO”. Kristersson a mai scris pe rețelele de socializare: „Începând din acest moment suntem o țară mai sigură”.

(Articol de Ana Meireles; Traducerea: Iulia Baran; RADOR RADIO ROMANIA)