Manevra prin care a fost demis Dan Podaru, prodecanul Facultății de Jurnalism

Manevra prin care a fost demis Dan Podaru, prodecanul Facultății de Jurnalism Sursa foto: Facebook-Dan Podaru

Dan Podaru, consilier local PNL al Sectorului 1, a fost demis din funcția de prodecan al Facultății de Jurnalism din cadrul Universității din București. Decizia a fost luată, după ce o companie deținută de un coleg de partid a realizat noul site al instituției pentru niciun ban.

Dan Podaru, consilier local PNL al sectorului 1, a fost demis de curând din funcția de prodecan al Facultății de Jurnalism (FJSC) din cadrul Universității din București (UB). Această măsură a fost cerută de rectorul UB Marian Preda, membru al Partidului Mișcarea Populară, în timpul unei ședințe a Consiliului universitar. La adresa lui Podaru a existat o sesizare a Comisiei de Etică. În cele din urmă, prodecanul a fost demis de Antonio Momoc, decanul facultății, care a adus drept argument principal o serie de „discuții din social media”.

De asemenea, Momoc a invocat și mai multe fapte semnalate de site-ul investigațiimedia.ro. Este vorba, mai exact, de propunerea lui Dan Podaru ca facultatea să încheie un contract cu agenția de publicitate WOPA, care este deținută de Costin Buta, coleg de partid cu Dan Podaru. Firma trebuie să realizeze în acest parteneriat noul site al facultății. Decanul a menționat în documentul trimis către Rectorat că acest parteneriat a creat „suspiciuni” și a afectat imaginea facultății.

Parteneriatul dintre FSJC și WOPA a fost dus la bun sfârșit

Este important de precizat că parteneriatul a fost dus la bun sfârșit, având toate avizele și fiind semnat chiar de rectorul Marian Preda. În plus, în contractul dintre WOPA și UB se arată că agenția de publicitate a realizat gratuit site-ul. La primul punct al obligațiilor companiei lui Costin Buta din Acordul de parteneriat se precizează că „WOPA se angajează, pe cheltuială exclusivă, să realizeze în șase luni de la semnarea acordului, toate cerințele specificate”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Acest lucru s-a întâmplat în timp ce facultatea pregătise deja un buget de 26.500 de euro pentru realizarea site-ului. În plus, ar fi fost organizate și trei licitații publice, dar toate au fost anulate. La scurt timp de la demiterea lui Dan Podaru a venit și decizia Comisiei de Etică, care nu a propus nicio sancțiune pentru fostul prodecan. Totuși, consilierului PNL din sectorului 1 i s-a recomandat „prudență și diligență”.

Dan Podaru a contestat în instanță decizia de demitere

Dan Podaru a decis să conteste în instanța de judecată decizia prin care a fost demis. Fostul prodecan a susținut că parteneriatul a fost semnat și de rectorul Marian Preda. În același timp, rectorul UB a spus că întreaga responsabilitate a demiterii i-a revenit decanului. „Este dreptul dumnealui (n.r. – lui Dan Podaru) să acționeze în instanță. Decanul numește, decanul demite. Noi, la Rectorat, doar luăm act de decizie. Universitatea a câștigat toate procesele de acest gen”, a declarat Marian Preda. Rectorul a mai adăugat că detaliile privind valoarea contractului „sunt chestiuni tehnice” pe care nu vrea să le discute.

„Sunt două departamente în Facultate, iar la nivelul prodecanilor era reprezentat unul singur. Aceasta a fost și motivația mea în decizie. Este adevărat că agenția a suportat toate costurile. Acest lucru a însemnat o economie pentru facultate. Nu văd o problemă de legalitate. Trebuia să se știe de la început despre relația dintre cei doi”, a explicat Antonio Momoc.

Decanul a recunoscut că Buta a fost angajat la FJSC pentru că facultatea avea nevoie de un specialist pentru transferul datelor către WOPA. Momoc a mai adăugat că la acel concurs s-a putut prezenta oricine. Decanul a fost întrebat și dacă Podaru a făcut parte din comisia de examinare, iar Momoc a explicat că nu poate da astfel de detalii deoarece  încălca legislația GDPR, potrivit România Liberă.