Mândrie românească la Londra. Un român stabilit în Marea Britanie mărturisește: „Sper că guvernul înţelege că Marea Britanie are nevoie de români”

Mândrie românească  la Londra. Un român stabilit în Marea Britanie mărturisește:  „Sper că guvernul înţelege că Marea Britanie are nevoie de români”

În urmă cu aproape patru decenii, un român a reușit să fugă din România stabilindu-se în Marea Britanie. Despre evenimentele din 1989 a văzut la televizor. De când a plecat din țară și până în prezent a vrut să știe în permanență ce se întâmplă în țara în care s-a născut. De mulți ani are propria afacere.

Un patiser român care și-a deschis o afacere în apropierea Londrei a declarat că nu vrea să angajeze britanici pentru că nu muncesc la fel de mult precum compatrioţii săi, relatează sâmbătă publicaţia Kentwood Post, citată de Agerpres.

Fiecare dintre cei 16 angajaţi ai lui Ovidiu Şarpe de la "Pastisserie Romana" din Burnt Oak, suburbie aflată în nord-vestul Londrei, provine din România.

Bărbatul, care a fugit din România în 1979, spune că britanicii inventează scuze pentru a evita orele suplimentare şi că nu au nici aptitudinile, nici hotărârea celor veniţi din ţara sa natală.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Sunt disperaţi să muncească. Sar imediat la oportunitatea de a munci. Dacă apar două ore suplimentare, se oferă. Un englez ar putea spune în schimb 'da, dar nu duminica asta, cealaltă' ", şi-a apărat patronul român decizia de a angaja numai concetăţeni.

"Ei muncesc din greu pentru a trimite banii peste hotare. De aceea vin aici. Muncesc din greu pentru a trimite banii acasă. De asemenea, este mai uşor pentru ei să comunice unul cu altul", a mai spus Ovidiu Şarpe.

Românul a venit în Marea Britanie ca refugiat politic care fugea de regimul comunist al dictatorului Nicolae Ceauşescu, dar spune că a votat pentru Brexit deoarece acolo unde trăieşte el britanicii au devenit o minoritate.

Burnt Oak este cunoscut sub numele de "Little Romania" datorită comunităţii imense de români, iar localnicii au ajuns să-i spună "Bontoc", după modul în care numele este pronunţat de români, scrie Kentwood Post.

Românii i-au depăşit pe irlandezi şi au devenit a doua cea mai mare comunitate non-britanică din Marea Britanie după polonezi.

Ovidiu Şarpe spune că nu-şi permite să-i pregătească de la zero pe britanici. "Dacă iau un patiser englez trebuie să fac un curs intensiv, probabil de una sau două luni. Nu am timp să-i pregătesc", a spus el.