Mândra Polonie nu cedează un milimetru. „Noua Lege a Justiţiei arată magistraţilor care le sunt limitele”

Mândra Polonie nu cedează un milimetru. „Noua Lege a Justiţiei arată magistraţilor care le sunt limitele”

Ministrul adjunct al Afacerilor Externe, Pawel Jablonski, a acordat un interviu pentru La Repubblica unde vorbeşte despre noua legea a Justiţiei şi negocierile dificile cu Uniunea Europeană, spunând ferm: „Noua lege asupra Justiţiei nu violează statul de drept”.

UE critică dur Polonia că violează statul de drept şi ia din libertăţile judecătorilor

Jablonski: „Criticile UE şi a Curţii Supreme privind noua lege sunt nefondate. Este vorba de o dezbatere dintre cine doreşte o Europă mai federală care să hotărască numai ea totul şi una cum o gândim noi, o Europă a Naţiunilor visată de De Gaule şi Jean Monet. Noi alianţe dintre cei care gândesc ca noi nu sunt dorite”.

„Un judecător are anumite privilegii şi puteri dar are şi nişte limite de respectat”

„Afirmaţiile UE sunt nefondate şi neadevărate. Fiindcă judecătorii sunt liberi să-şi exercite toate drepturile lor respectând Constituţia poloneză ca şi în alte state membre ale UE. Un judecător are anumite privilegii şi puteri dar are şi nişte limite de respectat. Potrivit Constituţiei trebuie să se abţină de la orice activitate politică şi de la orice acţiune care ar putea să pună în dubiu imparţialitatea şi independenţa magistraturii. Judecătorii n-ar trebui să ţină niciodată discursuri politice, iată, în Franţa şi în Germania nu li se permite. Pentru a fi un arbitru imparţial trebuie să fie apolitici. Este o cerere constituţională”.

Asta ar însemna totuşi respingerea acuzaţiilor UE şi ale Curţii Supreme poloneze că se violează statul de drept?

Jablonski: „Fără doar şi poate. Statul de drept funcţionează foarte bine în Polonia. De mai bine de 4 ani aud vorbindu-se de violări al statului de drept în Polonia şi încă aştept un exemplu precis, citarea vreunui caz de influenţă a politicului la tribunale. Asta se întâmpla cu ani în urmă, câteodată judecătorii erau ascultaţi ilegal de jurnalişti în favoarea vreunui politician. Tocmai de asta dorim să reformăm Justiţia”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Preşedintele Curţii Constiuţionale, Malgorzata Gersdorf, condamnă ca neconstuţională noua lege. Ce se va întâmpla oare?

Jablonski: „Dacă eşti judecător, prima ta datorie este să te supui legii. Dacă eşti custodele legii, trebuie s-o aplici, să i te supui şi să-i dai curs. Dacă un judecător sau un alt cetăţean consideră că o lege violează Constituţia sau valorile tratatelor europene poate face recurs la Curtea Europeană de Justiţie sau mai întâi la Tribunalul Constiuţional polonez. Dar dacă judecătorii nu aplică o lege fiindcă nu-i place, înseamnă că e anarhie. Nu putem să ne întoarcem înapoi asupra legii, care este un element fundamental al programului nostru ca majoritate liber aleasă. Se vorbeşte despre ameninţare la independenţa Justiţiei, asta fiindcă nu iubesc sistemul actual, noi dorim cu noua lege garanţiile independenţei lor, de judecători numiţi pe viaţă de şeful statului. Că anumiţi judecători contestă pe colegii numiţi în ultimii 2-3 ani este foarte periculos pentru stabilitatea sistemului legal”.

S-ar putea vorbi de o ruptură cu Uniunea Europeană?

Jablonski: „Eu nu văd un conflict aprins. În UE sunt mereu conflicte, dar există şi dialogul. Comisia nu e prea favorabilă dar noi îi vom spune că legi asemănătoare funcţionează şi în alte state europene ca Franţa şi Germania. În Germania dacă un judecător încalcă legea riscă închisoarea, la noi sunt doar sancţiuni. Vrem un tratament egal pentru fiecare stat membru, aşa cum a promis Ursula van der Leyen: aceleaşi standarde. Nu cerem nimic mai mult sau mai puţin”.

Divergenţa în creştere între federalismul european al Comisiei şi a Berlinului, a naţiunilor din Grupul de la Vişegrad pare o problemă de nerezolvat?

Jablonski: „Nu-mi plac etichetele. Mereu există diferenţe între statele membre care vor mai multă integrare, sau federalizare. Noi preferăm Europa Naţiunilor. Şi mai presus, trebuie să urmăm vocea cetăţenilor: dacă vor să-şi menţină identitatea şi deciziile naţionale pe anumite teme nu le putem impune mai multă integrare decât doresc. Vom ajunge altfel să trăim într-o Europă pe care niciun cetăţean n-o respectă. Deja unele decizii de la Bruxelles sunt neclare, complexe, netransparente, luate în spatele uşilor închise, cu lobby-uri şi acorduri nedezvăluite. Iată ce anume naşte euroscepticismul”, a declarat ministrul adjunct al Afacerilor Externe, Pawel Jablonski pentru La Repubblica.