"Am sesizat Comisiile de afaceri europene reunite, care urmează să se întrunească în cursul zilei de mâine (marţi – n.r.), la o oră pe care o vor stabili de comun acord şi vor dezbate acest proiect de mandat în prezenţa premierului sau a ministrului de Externe", a declarat Ludovic Orban la finalul Birourilor reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului. 

El a adăugat că a propus în Birourile reunite ca, în cazul în care în Comisiile de afaceri europene există vreo modificare la proiectul de mandat pe care l-a înaintat premierul Cioloş către Parlament, această modificare să se facă prin hotărârea Parlamentului într-o eventuală reuniune în plen a celor două Camere.

"Birourile permanente reunite au hotărât să fie sesizate Comisiile reunite de afaceri europene, care, în cazul în care avizează favorabil proiectul de mandat, rămâne acela care a fost depus de premierul Cioloş. În cazul în care în Comisiile de afaceri europene există vreo modificare la proiectul de mandat pe care l-a înaintat premierul Cioloş către Parlament, această modificare să se facă prin hotărârea Parlamentului într-o eventuală reuniune în plen al celor două Camere", a spus Orban, citat de Agerpres. 

Potrivit lui Ludovic Orban, în şedinţa Birourilor reunite, şi preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a solicitat să existe dezbatere în plenul reunit şi aprobarea mandatului premierului şi în cazul în care Comisiile reunite de afaceri europene avizează favorabil proiectul de mandat care a fost înaintat de Cioloş. 

Comisiile reunite de afaceri europene decid dacă îl invitată pe premierul, Dacian Cioloş, sau pe ministrul de externe, Lazăr Comănescu, potrivit lui Orban. 

Preşedintele Klaus Iohannis l-a delegat pe premierul Dacian Cioloş să participe la reuniunea Consiliului European care va avea loc la Bruxelles pe 17 şi 18 decembrie