Mâncarea de gutui, un deliciu în mijlocul toamnei. Pe cât de ieftină, pe atât de gustoasă

Gutui. Sursa foto. Pixabay

Mâncarea de gutui nu trebuie ratată în această toamnă. Specifică Olteniei, această mâncare se poate servi ca atare sau cu o garnitură la cartofi natur, carne sau orez. Gustul dulce-acrișor și aromat al gutuilor în combinație cu alte ingrediente fac din această mâncare o delicatesă pe care o veți repeta.

Mâncarea de gutui: o rețetă specifică toamnei

Această rețeta de mâncare de gutui este apreciată, mai ales că ne aduce aminte de copilărie. Mâncarea de gutui poate fi servită simplă, dar poate fi și garnitură pentru friptură. Mai trebuie subliniat că această rețetă este indicat să o faceți toamna cât mai târziu, atunci când gutuile sunt coapte.

Pentru această rețetă aveți nevoie de următoarele ingrediente:

  • cinci gutui,
  • cinci linguri de zahăr,
  • două linguri amidon alimentar.
  • 50 ml ulei,
  • scorţişoară,
  • 1/2 litru de apă,
  • un pic de sare.

Mâncarea de gutui: o rețetă specifică toamnei. Sursa foto: Pixabay

Cum se prepară această rețetă

Rețeta de mâncare de gutui este foarte simplă și rapidă. Pentru început se spală bine gutuile până se înlătură acel puf de pe coajă. Apoi se curăţă de sâmburi și se taie felii nu prea subțiri.

Cele cinci linguri de zahăr se caramelizează la foc mic apoi se adaugă gutuile, scorţişoara şi apa. Se lasă să fiarbă în câteva clocote bune, mai exact în jur de cinci minute, după care se trage cratiţa de pe foc.

Pasul următor: în altă cratiță se încălzeşte uleiul, se adaugă amidonul amestecând mereu pentru a nu se prinde. După cel puțin un minut se pune peste el preparatul făcut anterior.

La final se adaugă un pic de sare şi se lasă să fiarbă în jur de 10 minute, mai exact până se înmoaie bine gutuile. Pentru ca mâncarea de gutui să fie pe placul vostru, puteți reduce sau adăuga zahăr, la fel și cu apa, mai puteți adăuga în timp ce fierb, dacă se îngroaşă prea mult. Se poate mânca atât caldă, cât și rece.