Dacă pleci la universitate, ar trebui să te gândești mai atent la ce vei mânca. Gătitul în studenție poate fi o bătaie de cap și mulți ajung să mănânce tăiței instant și spaghete la conservă. Deși probabil vei avea un buget mai restrâns, este încă posibil să prepari mese gustoase și nutritive cu anumite rețete.
Să înveți să gătești atunci când începi facultatea este mai puțin complicat decât ai crede și se poate transforma într-o abilitate de viață valoroasă. Odată ce începi, vei putea să te apuci de o serie de rețete, de la paste la preparate cu pui consistente. Încercați una dintre aceste trei rețete pentru a începe.
Spaghete cu chifteluțe
Poți urma rețete simple și ușoare. Astfel, iată cum poți prepara spaghete și chifteluțe de casă rapid și ușor folosind carne de cârnați. Această mâncare ieftină și reconfortantă este gata într-o oră. Iată de ce ai nevoie pentru a face patru porții:
- 6 cârnați de porc (400g)
- 40g pesmet uscat
- 1 ou
- 2 linguri de ulei de măsline
- 1 ceapă mare, tăiată felii
- 1 cățel de usturoi, feliat
- Un vârf de cuțit de fulgi de chilli
- ½ linguriță zahăr pudră
- 1 legătură de busuioc
- 400 g spaghete, sau orice fel de paste pe care le aveți
- Brânză rasă, pentru servire
Mod de preparare
Scoateți carnea de cârnați din pielițele lor și puneți-o într-un bol. Se amestecă pesmetul cu 2 linguri de apă și oul și se lasă deoparte timp de 5 minute. Adăugați pesmetul umed la carnea de cârnați și puțină sare și piper și striviți totul împreună. Se formează 16 chifteluțe. Se așază pe o farfurie, se acoperă și se dau la rece în timp ce se prepară sosul.
Încălziți 1 lingură deulei într-o cratiță mare. Adăugați ceapa și prăjiți-o la foc mic timp de 10 minute. Se adaugă usturoiul și ardeiul iute și se fierb timp de 2 minute. Se adaugă 150 ml apă și zahărul, se aduce la fierbere, apoi se acoperă și se fierbe timp de 15 minute. După ce a fiert, se condimentează și se adaugă busuiocul.
Se încălzește restul de ulei într-o tigaie mare, neaderentă. Se adaugă chiftelele de cârnați și se prăjesc la foc mediu timp de 10 minute, întorcându-le regulat, până devin aurii. Se adaugă chiftelele în sos și se lasă să fiarbă timp de 5 minute. Se fierb spaghetele conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Apoi se amestecă cu chiftelele și sosul. Se termină cu brânză și mai mult busuioc, dacă doriți.
Cartofi dulci prăjiți cu hummus
Acest bol vegan este excelent pentru un prânz nutritiv. Puteți amesteca și potrivi topping-urile, dacă doriți. Încercați să adăugați măsline, falafel, bucăți de feta vegană sau tofu prăjit. De asemenea, poate fi preparat și ambalat în recipiente de plastic pentru alimente, gata pentru zile lungi. Timpul de pregătire este de 20 de minute. Iată de ce ingrediente ai nevoie pentru două porții:
- 2 cartofi dulci, tăiați în bucăți
- 2 linguri de ulei de măsline
- Un vârf de cuțit de fulgi de chilli
- 1 linguriță de chimen măcinat
- 1 linguriță de coriandru măcinat
- 1 cutie de 400 g de năut
- 2 pâini feliate, tăiate în triunghiuri
- 2 lingurițe de tahini
- 1 cățel de usturoi, zdrobit
- 1 lămâie, stoarsă
- ½ castravete, tocat
- 150 g roșii cherry, tăiate în două
- ½ ceapă roșie, tăiată felii subțiri
- O mână de pătrunjel proaspăt, tocat mărunt
Se încălzește cuptorul la 200C/180C ventilator. Se amestecă cartoful dulce cu 1 lingură de ulei de măsline, fulgi de chilli, chimen, coriandru și puțină sare de mare. Se prăjește timp de 20 de minute. Se amestecă uleiul de măsline, pâinea și puțină sare și se coace timp de 7 minute, apoi se lasă să se răcească.
Se scurge năutul, rezervând trei linguri de lichid din cutie. Adăugați cea mai mare parte din năut și lichidul rezervat, tahini, usturoi și suc de lămâie într-un blender și amestecați până la omogenizare. Răciți până când aveți nevoie.
Amestecați castravetele, roșiile cherry, ceapa roșie și pătrunjelul. Așezați hummusul în două boluri. Acoperiți cu cartof dulce prăjit, salată de castraveți și chipsurile din pâine, conform The Guardian .