Legea care prevede dublarea sumelor alocate pentru hrana pacienților din spitale, de la 11 lei, la 22 de lei, va intra în vigoare la 1 iulie. Suma poate fi și mai mare dacă autoritățile locale își permit să aloce fonduri sau dacă spitalele au și alte surse de finanțare.
Legea privind creșterea sumelor alocate pentru mesele pacienților internați în spitale a fost votată în Camera Deputaților în 13 aprilie, iar de Senat în 10 mai. Actul normativ a fost promulgat ulterior de președintele Klaus Iohannis, iar acum ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a semnat ordinul care prevede aceste creșteri. Legea va intra în vigoare de la 1 iulie.
Plângeri repetate
Potrivit noii legii suma alocată pentru hrana pacienților va fi de 22 de lei pe zi. Legea vine după plângeri repetate cu privire la mâncarea de spitale. Era aproape imposibil să se asigure trei mese pe zi cu doar 11 lei.
„Cuantumul alocației de hrană în unitățile sanitare publice se stabilește prin ordin al ministrului Sănătății, se actualizează anual în funcție de rata inflaţiei şi nu poate fi mai mic de 22 lei/zi de spitalizare.
Cheltuielile aferente alocației de hrană în unităţile sanitare publice se asigură prin transferuri de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătăţii către bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate
Persoanele care nu fac dovada calităţii de asigurat beneficiază de servicii medicale, în cadrul unui pachet minimal de servicii medicale, prevăzut de prezenta lege, şi de alocaţia de hrană astfel cum a fost stabilită. Modalitatea de decontare a serviciilor medicale pentru aceste persoane se aplică şi alocaţiei de hrană“, se arată în lege.
Suma poate fi mai mare
Norma de hrană poate fi mai mare decât cea stabilită de stat dacă autoritățile locale au fonduri pentru acest lucru sau dacă spitalele identifică alte surse de finanțare.
„Autoritățile publice locale pot participa la finanțarea unor cheltuieli de administrare și funcționare, respectiv cheltuieli de personal, stabilite în condiţiile legii, bunuri şi servicii, investiții, reparații capitale, consolidare, extindere şi modernizare, dotări cu echipamente medicale ale unităţilor sanitare cu paturi transferate, suplimentare alocaţie de hrană, în limita creditelor bugetare aprobate cu această destinaţie în bugetele locale.
Alocaţia de hrană poate fi suplimentată prin decizie a consiliului de administraţie al unităţii sanitare în condiţiile identificării altor surse de finanţare decât sumele provenite din contractele încheiate cu casele de asigurări de sănătate şi de la bugetul de stat“, se mai arată în actul normativ.