Mănăstirea Râmeț, grădina raiului din Apuseni. Oază de liniște şi rugăciune

Mănăstirea Râmeț, grădina raiului din Apuseni. Oază de liniște şi rugăciune Mânăstirea Râmeț. Sursa foto: Facebook

Mănăstirea Râmeț, cunoscută sub numele de „Grădina Raiului din Apuseni”, este o străveche vatră de rugăciune şi cultură, ridicată cu dragoste de Dumnezeu şi jertfă. Este o oază de liniște și rugăciune în inima Munților Apuseni.

Mănăstirea Râmeț este dominată de pereți de calcar ce se ridică de o parte și de alta a văii Mogoșului. Este considerată prima şi cea mai organizată mănăstire din Munţii Apuseni. Ascunde în zidurile sale firave neştiute taine şi legende. Biserica situată în locul numit „Valea Mănăstirii”, cu hramul Izvorul Tămăduirii, mai este denumită şi ”Grădina raiului din Apuseni”.

Mănăstirea Râmeț, printre cele mai vechi din Transilvania

Prima atestare documentară a bisericii vechi a mănăstirii este din secolul al XIV-lea, ea fiind identificată după inscripţia, datată 2 iulie 1377, în limba slavonă, descoperită în anul 1966 pe al treilea strat de pictură al vechiului lăcaş de cult: „Am scris eu păcătosul rob al lui Dumnezeu Mihu, adică zugravul de la Crişul Alb, cu încuviinţarea arhiepiscopului Ghelasie în zilele regelui Ludovic în anul 6885 (1377), luna iulie 2”.

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

Sursa foto: Facebook

Vechea biserică a Mănăstirii Râmeţ a fost ridicată de călugării Ghenadie şi Romulus, în anul 1375, pentru a-i găzdui pe eremiţii care trăiau în peşterile munţilor din jur, toponimul Râmeţ derivând din eremit (pustnic), ducând la concluzia că a fost întemeiată de călugării retraşi în sihăstrie la adăpostul stâncilor de aici. Potrivit cercetărilor istorice, aici exista o vatră monahală încă mai veche, din secolul al XIII-lea, din jurul anului 1214.

S-a mai aflat sub protecția lui Matei Corvin

În anul 1506, mănăstirea a intrat sub ocrotiorea domnitorului Radu Vodă al Ţării Româneşti, care a primit de la regele Vladislav moşia de la Stremţ din ţinutul Râmeţilor, ea beneficiind de îngrijirea familiilor boiereşti care aveau în proprietate domeniul.

Pe parcursul anilor, mănăstirea şi biserica s-au mai aflat sub protecţia lui Matei Corvin, ca şi a lui Mihai Viteazul, cel care a refăcut-o, fiind unul dintre puţinele lăcaşe de cult care au rămas ortodoxe în secolul al XVIII-lea, până la cele două distrugeri ale ei, cunoscute în perioada frământată de lupte ale românilor transilvăneni pentru apărarea ortodoxiei.

Mănăstirea Râmeț. Sursa: Marian Mocanu | Dreamstime.comMănăstirea Râmeț. O oază de liniște și rugăciune în inima munților Apuseni

Sursa: Marian Mocanu | Dreamstime.com.

Prima dată, mănăstirea a fost atacată cu tunurile de către generalul Bukow, moment consemnat într-un limbaj profetic de unul dintre călugări: „scris-am eu Silvestru monahu cînd au stricat necredincioşii mănăstirea de la Rîmet şi cea de la Geoagiu, la anul 1762, în august 20, într-o zi de sîmbata spre pieirea loru”.

Mănăstirea Râmeț a fost distrusă la răscoala lui Horea, Cloşca şi Crişan

În anul 1785, după încercări de refacere a bisericii, aceasta este din nou distrusă, ca represalii pentru participarea localnicilor la răscoala lui Horea, Cloşca şi Crişan, însă în anul 1792, biserica avea să fie refăcută.

Mânăstirea Râmeț. Sursa foto: Dreamstime.com.

Obiective de vizitat la Mânăstirea Râmeț:

La Râmeţ există şi un remarcabil muzeu, înfiinţat încă din anul 1969, vis-a-vis de biserică. La rândul ei, clădirea ce găzduieşte muzeul a avut de suferit din pricina camioanelor de mare tonaj care au trecut prin curtea mănăstirii la momentul construirii noii biserici şi a chiliiilor, iar pereţii s-au fisurat.

Aici sunt găzduite exponate de valoare arheologică, etnografică și bisericească deosebită, precum icoane pe lemn și sticlă, carte veche, obiecte etnografice şi de cult. Vizitatorii pot admira aici piatra din Sfânta Golgota, adusă de la Ierusalim, o piatră cu rugul Maicii Domnului de la Muntele Sinai şi obiecte de îmbrăcăminte specifice portului popular din zonă.

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

Mănăstirea Râmeț. Sursa foto: Facebook

Sunt expuse şi icoane foarte vechi, din anii 1764, 1792 şi 1849, o bancă din lemn de la prima şcoală românească, o maşină de calculat, dar şi desagii cu care părintele Dometie, devenit preot duhovnic la Râmeţ, în anul 1959, fiind căutat de credincioşi pentru puterea sa duhovnicească, se plimba pe dealuri.

Puteți vizita următoarele obiective turistice:

  • Drumului Narciselor
  • Cheile Rămețului
  • Contact Mânăstirea Râmeț din comuna Râmeț:

Adresa: Localitate: comuna Râmeț, județul Alba. Strada: Valea Mănăstirii

Cum se ajunge la Mânăstirea Râmeț: Pe Valea Geoagiului, la circa 35 kilometri distanță de orașul Alba Iulia, la intrarea în Cheile Râmețului din Munții Trascăului. Cele mai apropiate reședințe de județ sunt Alba Iulia și Cluj-Napoca. De oriunde ai veni trebuie să ajungi în orașul Teiuș din Județul Alba. Se poate ajunge și din Blaj, pe DN14B, și din Cluj-Napoca ori Alba Iulia, pe DN1 sau autostrada A10. Din Teiuș, se intră pe Drumul Județean 750C, pe valea râului Geoagiu. Se trece prin localitățile Stremț și Geoagiu de Sus.

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

Mănăstirea Râmeț. Sursa foto: Facebook

Unde vă puteți caza

Mănăstirea Râmeţ: Adresa: Valea Mănăstirii, nr. 25 Telefon: 0258.880.111. Cazarea turiştilor se face indiferent de sezon în cadrul mănăstirii gratuit pe baza rezervării prealabile.

Cabana Râmeţ: Adresa: Valea Mănăstirii. Telefon: 0258.880.195, 0729.034.370. Cabana este situată la aproximativ 400 metri amonte de Mănăstirea Râmeţ şi dispune de 38 locuri în camere cu 3-6 paturi. Pe timpul verii se poate campa la căsuţe de lemn. Cabana este administrată de către Mănăstirea Rîmeţ.

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

Mănăstirea Râmeț. Sursa foto: Facebook

Pensiunea Râmeț: Adresa: Geoagiu de Sus. Telefon: 0258.848.440, 0740.165.041. Pensiunea Râmeţ este situată în Munţii Trascău, la 2,5 km de mănăstire şi la aproximativ 3,5 km de Cheile Râmeţ. Dispune de o terasă cu privelişte superbă.