Mănânci pizza? Iată ce ar trebui să ştii

Mănânci pizza? Iată ce ar trebui să ştii

Credinţa comună este că italienii au inventat pizza, cu toate acestea, ne întoarcem la originile din cele mai vechi timpuri.

Pizza a devenit în ultimii 50 ani, alimentul favorit al Americii şi a multor altor ţări. Zeci de milioane de pizza sunt mâncate zilnic, dar cât de des oamenii care mănâncă pizza se opresc şi caută să afle istoria ei?

Pissa este un termen latin, apărut în secolul IX, care înseamnă “pâine plată”. Începând cu secolul XIV a căpătat sensul de “pâine plată acoperită cu brânză” în limba italiană.Un om care se pricepe la prepararea pizzei se numeşte “pizzaiolo”, iar un restaurant care serveşte pizza se numeşte “pizzerie” (it. pizzeria).

Dovezi arheologice

Credinţa comună este că italienii au inventat pizza, cu toate acestea, ne întoarcem la originile din cele mai vechi timpuri. Chiar dacă nu avem încă dovezi arheologice pentru a dezvălui un Dominos Pizza înainte de secolul trecut, este cunoscut că babilonienii, israeliţii, egiptenii şi alte culturi antice din Orientul Mijlociu mâncau pâine plată, pregătită în cuptoare de lut. Pâinea semăna mult cu o pizza şi este încă pregătită în Grecia şi în Orientul Mijlociu de azi. Mai mult, este cunoscut faptul că oamenii antici din zona Mediteranei, cum ar fi greci, romani şi egipteni mâncau pâinea presărată cu ulei de măsline şi condimente specifice.

Începând din secolul al XVIII-lea a început să fie vândută pe stradă şi în pieţe. Era ieftină, gustoasă, consistentă, fără „artificii” deasupra, şi era vândută mai ales săracilor din zona Napoli. Prin 1889, Regina Margherita, alături de soţul său, Umberto I, au pornit într-un tur al Regatului Italian. Regina a văzut că oamenii apreciau acest „fel de mâncare” şi a poftit la...o felie. Reginei a început să îi placă pizza atât de mult, încât o mânca mereu, mai ales când era în preajma mulţimii. Alteţa a continuat să facă acest lucru în pofida criticilor că se înfruptă din mâncărurile celor de jos.

Foarte mare pasiune

Regina Margherita însă a făcut o foarte mare pasiune pentru pizza. În asemenea măsură, încât l-a chemat la curtea regală pe bucatarul-sef Rafaelle Esposito, care lucra într-o pizzerie şi l-a rugat să îi pregătească câteva variante de pizza. Rafaelle a fost atât de onorat de rugămintea reginei, încât s-a hotărât să facă o reţetă de pizza doar pentru ea. A pregătit o pizza cu roşii, mozarella şi busuioc proaspăt (pentru a reprezenta culorile drapelului italian: roşu, alb şi verde). Aceasta a devenit preferata reginei Margherita. Şi aşa a ajuns această reţetă de pizza să se numească “Pizza Margherita”.

Cu timpul au început să apară şi să...dispară chiar, tot felul de reţete, în funcţie de zone, dar reţeta Margheritei a rămas.

Ne puteți urmări și pe Google News