Mână criminală, la originea incendiului pe o navă de asalt americană

Mână criminală, la originea incendiului pe o navă de asalt americană

La 12 iulie, la baza navală din San Diego (California), în timp ce era la cheu pentru întreținere și modernizare (un contract de 248 milioane dolari) , nava de asalt amfibiu USS Bohnomme Richard (clasa Wasp) a fost devastată de un incendiu puternic.

Pe parcursul a patru zile, pompierii (militari și civili) au luptat pentru combaterea flăcărilor, cu sprijinul mai multor elicoptere, care au aruncat peste 1500 de „pungi” de apă, și mai multor remorchere, responsabile de răcirea cocăi navei.

Având în vedere amploarea pagubelor suferite de navă – nici una din părțile ei nu a fost ferită de flăcări -  nu este sigur că USS Bonhomme Richard s-ar putea întoarce într-o zi la mare.

Căldura degajată de incendiu a depășit cu mult 500 de grade Celsius, adică pragul peste care oțelul începe să-și piardă proprietățile.

În orice caz, scoaterea din funcțiune a navei de asalt amfibiu USS Bonhomme Richard complică  mod evident operațiunile Marinei SUA și, mai ales, cele ale US Marine Corps, fiind una dintre cele șase nave de atac amfibiu (din 10) capabile să opereze aeronave de luptă F-35B.

„Este prea devreme pentru a face predicții sau promisiuni despre viitorul navei. Nu putem trage nicio concluzie înainte de rezultatele investigațiilor”, a informat totuși Marina SUA.

În ceea ce privește cauza sinistrului, amiralul Filip Philip Sobeck, comandantul Expeditionary Strike Group 3, a menționat, încă din 12 iulie, un „ soi de explozie internă”, care a avut loc înainte de incendiu.

„Nu știm ce a provocat această explozie”, a declarat el pentru Defense News.

În orice caz, anchetatorii par să favorizeze pista criminal. Ceea ce avansează ABC10 News.

„Mai multe surse ce au legături strânse cu Criminal Investigative Service (NCIS) au declarat (pentru ABC10 News) că anchetatorii au stabilit că incendiul ar fi putut fi declanșat în mod  intenționat. Au identificat și un suspect în rândul marinarilor ”, a precizat postul respective de știri ce are sediul în San Diego.

Informațiile au fost apoi confirmate către un oficial al Pentagonului pentru Associated Press.

Acesta a precizat chiar că NCIS a solicitat expertiza Bureau of Alcohol, Tobacco, Firearms and Explosives, în cadrul investigațiilor sale asupra acestui marinar.

Marina americană „nu va face nici un comentariu pentru a proteja integritatea procesului de anchetă și a celor implicați”, a spus un purtător de cuvânt al Marinei SUA. „Momentan nu avem nimic de anunțat”, a insistat el.

Cu toate acestea, dacă această pistă este confirmată, nu ar fi prima dată când un incendiu stârnit voluntar a făcut ravagii pe o navă a Marinei SUA.

În 2012, un tehnician de la șantierul naval Portsmouth a dat foc voluntar submarinului de atac nuclear (SNA) USS Miami.

 

Foto: Opex 360

Ne puteți urmări și pe Google News