Mamele și soțiile rușilor mobilizați pentru război protestează la Moscova

Sursa Foto: Volodmir Zelenski, Facebook

O mișcare de protest, formată de femei din Rusia, mame și soții, ia amploare. Scopul este acela de a-i aduce acasă pe bărbații mobilizați în Ucraina.

În miezul iernii rusești, un grup de femei, rude ale soldaților ruși mobilizați în război, depun flori la Mormântul Soldatului Necunoscut de lângă zidurile Kremlinului.

Purtând eșarfe albe, simbol al mișcării lor de protest, femeile au spus că este o ocazie rară de a-și exprima opoziția față de mobilizare și de a cere public întoarcerea celor dragi de pe frontul din Ucraina.

Mișcarea care nu mai vrea război în Ucraina

„Este evident că încurcăm autoritățile cu existența noastră”, a declarat Maria Andreyeva. Soția unui soldat mobilizat și una dintre cele mai cunoscute personalități, dintr-o mișcare anti-mobilizare, ce ia amploare, pentru The Moscow Times. Protestul a avut loc sâmbăta trecută.

Mame și soții protestează la Kremlin. sursa: themoscowtimes.com

„Problemele noastre au fost ignorate în mod constant, dar nu vom lăsa ca cei dragi nouă să fie uitați”, a spus Andreyeva, ținând în mână garoafe. Flori ce se pun, în mod tradițional, pe monumentele dedicate soldaților căzuți în Rusia.

Andreyeva este membră a Put’ Domoi (Drumul spre casă), unul dintre cele mai vizibile grupuri de soții, mame și fiice ale unora dintre cei 300.000 de bărbați mobilizați pentru războiul din Ucraina.

La cincisprezece luni după ce președintele Vladimir Putin a declarat mobilizarea „parțială”, aceste rude fac apel la demobilizarea completă, trimițând cereri autorităților și spunând că civilii nu trebuie să fie pe front.

„Vreau dreptate, vreau ca autoritățile să stabilească o dată definitivă de întoarcere pentru apropiații noștri, civili, care nu aveau pregătire militară. Acesta este scopul meu”. A spus o femeie unui reporter al Moscow Times la întâlnire, solicitând anonimatul din motive de securitate.

Opoziția a luat amploare în ultima vreme

Mișcarea a început să ia amploare în noiembrie, după mai multe proteste și pichete împotriva mobilizării la Moscova și în toată Rusia.

Put’ Domoi – un canal Telegram cu aproape 40.000 de abonați – a publicat un manifest detaliat și o petiție împotriva a ceea ce a numit „sclavie” și „mobilizare pe termen nedeterminat”.

„Nu suntem interesați să destabilizam situația politică... Suntem hotărâți ca oamenii noștri să revină acasă cu orice preț”, a spus Andreyeva într-un apel video adresat lui Putin luna trecută.