București. Mama lui Nicolae Ceaușescu și-a educat copiii de la o vârstă fragedă în spiritul respectului pentru valorile creștine. Cu toate acestea, se pare că sfaturile și lecțiile ei despre mănăstiri nu au avut un impact profund asupra fiului care, mai târziu, a ajuns să conducă România.
Cu toate acestea, una dintre surorile fostului dictator, Elena Ceaușescu, a înțeles profund sfaturile oferite de mama lor.
Sora lui Nicolae Ceaușescu făcea mereu fapte bune pentru mănăstiri
Despre Elena, devenită Bărbulescu după ce s-a căsătorit cu Vasile Bărbulescu, fost ministru al Agriculturii, a vorbit Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, Calinic Argeșeanu.
Acesta a fost unul dintre cei care au fost martori ai trăirilor spirituale ale Elenei Bărbulescu. El a relatat despre întâlnirea sa cu sora lui Nicolae Ceaușescu în volumul al III-lea al cărții „Toată vremea-și are vreme”, publicat în 2013 de Editura Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului.
„Când am ajuns arhiereu în Eparhia Râmnicului şi Argeşului, am auzit că între Gherasim Episcopul şi Elena Bărbulescu, sora lui Nicolae Ceauşescu, ar fi o legătură de colaborare pentru salvarea monumentelor istorice din Judeţul Olt.
Făcând vizite de lucru pe la mănăstirile şi parohiile din judeţul cel bogat în grâne şi îngrijit exemplar, bucuria lui Ion Grigorescu, mai ales, care nu mai contenea cu admiraţia pentru câmpurile verzi, am ajuns şi în Parohia Bircii. Acolo am văzut o biserică monument istoric, mititică şi neîngrijită.
L-am dojenit copios pentru dezordine şi zgârcenia manifestată prin cultivarea pământului până la uşa şi ferestrele bisericii”, a scris Înaltpreasfințitul Părinte Calinic al Argeșului și Muscelului.
Părintele a mai relatat că, într-o sâmbătă, pe când se afla la Argeș, un călugăr speriat i-a șoptit: „Doamna Bărbulescu este la Paraclis și se roagă la Sfânta Filoteia. Vă caută. Ce să-i spun?”.
Surprins că nu a fost anunțat dinainte, s-a dus să o întâmpine. Elena Bărbulescu s-a prezentat astfel: „Bună ziua, Părinte Calinic. Sunt Elena Bărbulescu, Inspectorul General al Inspectoratului Școlar din Județul Olt. Am oprit la mănăstire, în drum spre Muscel, ca să mă închin la Sfânta Filoteia și să las un pomelnic pentru familia noastră”.
Sora fostului dictator, complet diferită de fratele său
Înaltpreasfințitul Părinte Calinic al Argeșului și Muscelului a povestit că, deodată, i-a atras atenția asemănarea izbitoare dintre Elena Bărbulescu și fratele ei, Nicolae Ceaușescu. A invitat-o împreună cu însoțitorii săi să petreacă câteva momente în Palatul Episcopal.
Deși a refuzat cu insistență orice ofertă de ospitalitate, Elena Bărbulescu i-a spus, cu o vizibilă emoție pe care nu a reușit să o ascundă: „Părinte Calinic, am dorit să te cunoaștem și să-ți aducem ceva pentru mănăstire. Așa ne-a învățat mama: când mergi la mănăstire, să duci, nu să apuci!”
„Mare mi-a fost surpriza când au adus tot felul de alimente, făină şi vin pentru slujbă. Am rămas mirat, mai ales când am auzit-o spunând: «Am lăsat şi un pomelnic pentru morţii noştri care au şi ei nevoie de pomenire. Ne-am bucura să faceţi rugăciuni şi pentru noi.»”, a mai povestit Arhiepiscopul.
Preotul dojenit, văr cu Nicolae Ceaușescu
Arhiepiscopul a mai scris că ulterior a aflat faptul că preotul din județul Olt pe care l-a dojenit era văr cu Elena Bărbulescu și implicit cu Nicolae Ceaușescu.
Potrivit acestuia, sora fostului dictator a fost imparțială și a menționat că o ceartă e mereu bine-venită, dacă cel vizat a greșit.
„«Chiar dacă este vărul meu, adaugă Elena Bărbulescu, nu trebuie iertat»”, ar fi spus sora lui Nicolae Ceaușescu.
Elena Bărbulescu s-a născut în 1928 în Scornicești și a devenit o personalitate respectată în întreaga Oltenie.
Inițial, a fost profesoară de Istorie la Liceul Agroindustrial din Scornicești, unde a evoluat până la poziția de director al instituției. Ulterior, a fost promovată inspector școlar pentru județul Olt, funcție pe care a ocupat-o până în 1989, potrivit evenimentulistoric.ro.