Mamă de meserie, fără copii acasă

Mamă de meserie, fără copii acasă

Femeile fără obligaţii, dispuse să crească copii abandonaţi într-o casă din satul SOS, au la dispoziţie un program de pregătire gratuit.

„Fii mamă socială!” Acesta este îndemnul celor de la SOS Satele Copiilor - o organizaţie nonguvernamentală, membră a SOS Kinderdorf International, cea mai mare organizaţie caritabilă din lume.

Să fii mamă socială înseamnă însă să-ţi schimbi complet viaţa. Să renunţi la familia ta şi să ajuţi la construirea alteia, pentru câţiva copii abandonaţi sau cu probleme sociale. Să stai 24 de ore din 24 cu aceşti micuţi, să îi determini să-ţi spună „mamă” şi să-i ajuţi, în acelaşi timp, să înveţe să se descurce singuri. Să pleci din oraşul tău într-un sat SOS, în care sunt câteva case, să trăieşti alături de alte „familii”, la fel ca şi aceea în care te pregăteşti să intri, şi să faci astfel încât copiii să se simtă acasă. Înseamnă să uiţi de slujba pe care o ai pentru una nouă.

Jobul de mamă socială este înscris în Clasificarea Ocupaţiilor din România şi presupune un salariu fix, cazare, masă şi mai mulţi copii pe care trebuie să-i pregăteşti pentru viaţă. Studii liceale şi implicare

SOS Satele Copiilor recrutează mame sociale, pe care le pregăteşte gratuit pentru această meserie care presupune implicare trup şi suflet, în proporţie de 100%. Este nevoie de zece astfel de femei, cu vârste cuprinse între 25 şi 48 de ani, cu studii liceale complete, sănătoase atât din punct de vedere fizic, cât şi psihic. De asemenea, este important de ştiut că mamele sociale care au şi copii naturali reprezintă o excepţie: este de preferat ca femeia care intră în ciclul de pregătire de la SOS Satele Copiilor să nu aibă obligaţii.

Teodora Gheorghe are 57 de ani şi iau mai rămas doi ani până iese la pensie. Dar va mai lucra patru: nu vrea să vină o altă femeie căreia cei trei copii pe care- i creşte în satul SOS să-i spună „mamă”. Teodora este mamă de meserie, este şi bunică în afara profesiei şi a crescut, în cei nouă ani de când lucrează pentru SOS Satele Copiilor, opt copii. Doi sunt acum adulţi. În fiecare an învaţă câte ceva nou despre cum trebuie să fie educaţi copiii şi îşi dă seama cât de important e să înveţi să fii părinte. „Mi-aş dori să fi aplicat regulile de aici şi cu fata mea, dar pe atunci nu ştiam ce trebuie făcut”, spune „mama Teo”. Casa numărul 5 e acasă

A fost şefa unui birou de desenatori de la Institutul Naţional de Dezvoltare Cercetare pentru Mecanica Fină. Este la bază tehnician, dar s-a hotărât să schimbe tot şi a acceptat un post de menajeră la SOS, chiar în primii ani ai organizaţiei în România. Apoi, pentru că ştia limba franceză, a renunţat să mai fie şi menajeră. A primit un post de secretară în cadrul organizaţiei.

Nu i-a prea plăcut noul job. „Era prea mult de scris şi mă săturasem oricum, că am desenat foarte mult fiind tehnician”, îşi aminteşte femeia. Aşa că a absolvit cursurile de „tante” (femeie care dă o mână de ajutor într-o casă socială şi are grijă de copii cât timp „mama” e în concediu). Teodora Gheorghe a fost „tante” vreo trei ani, apoi a urmat nouă luni cursurile de mamă socială şi a preluat o casă. Casa numărul cinci, din satul SOS din Bucureşti, de pe Calea Floreasca.

„Şi ei sunt ai mei”

De mulţi ani, „mama Teo” îşi petrece sărbătorile împreună cu prichindeii de care răspunde, dar şi cu soţul ei, care vine periodic în satul SOS.

„E ca acasă aici. Deşi fata mea îmi tot spune să mă duc la ea, la Buzău, să am grijă de nepoţică, mie tot nu îmi vine să-i las pe copiii de aici. Şi ei sunt ai mei”, recunoaşte, zâmbind, femeia. Însă îşi petrece weekendul liber din fiecare lună cu fiica şi nepoata. Acum, Teodora Gheorghe e una dintre cele mai vechi mame sociale, iar copiii ei sunt modele pentru toţi ceilalţi. Din opt câţi a crescut, lângă ea mai sunt doar trei - Alexandru, care are 11 ani, Robert, de 12 ani, şi Nico, de 13 ani, singura fată. În casa cu un etaj, în care trăiesc liniştiţi cei trei copii, mama şi un câine, e aşteptat al patrulea copil, la sfârşitul anului. Un băieţel de 10 ani.

"Deşi fata mea îmi tot spune să mă duc la ea, la Buzău, să am grijă de nepoţică, mie nu-mi vine să-i las pe copiii de aici." -  Teodora Gheorghe, mamă socială

RECRUTARE

Ce trebuie să faci ca să devii mamă socială   Campania de recrutare pornită de SOS Sa tele Copiilor îşi propune să găsească zece noi mame sociale, care se vor pregăti pentru această profesie timp de 9 până la 21 de luni, pe cheltuiala organizaţiei. Pe toată perioada cursurilor, mama be neficiază de cazare şi masă în satul SOS şi de un salariu adecvat profilului caritabil al organizaţiei. La final, fiecare femeie selectată va avea un contract de muncă pe termen lung (cel puţin 12 ani), zile de concediu, controale medicale anuale, cazare şi hrană gratuite, asistenţă de la „o tante” - care le va ajuta la curăţenie şi le va ţine locul cât sunt plecate -, dar şi posibilitatea de a deconta, lunar, un drum dus-întors din satul SOS în localitatea de domiciliu.

Deocamdată au fost selectate patru mame şi trei „tante”, semn că perioada de criză le fa ce pe femei să se gândească serios la un astfel de job. În Capitală mai sunt libere trei posturi de mamă socială. Cine vrea să se înscrie trebuie să trimită un CV şi o scrisoare de intenţie în care să răspundă la întrebarea „De ce vrei să fii mamă socială?”, pe adresa Str. Nataţiei, nr. 66 B, sector 1, sau, pe e-mail, la claudia.stefanescu@ sos-satelecopiilor.ro. Recrutarea se face până la sfârşitul anului.

Ne puteți urmări și pe Google News