Editura Evenimentul si Capital

Make Europe Great Again – Izolaționism și fragmentare sau Trump-ism pe invers? Pulsul planetei

Autor: | | 2 Comentarii | 1008 Vizualizari

Am văzut reacțiile europo-fililor și europo-centriștilor ca urmare a ultimei vizite a lui Donald Trump în Europa și vizita sa la Moscova. Nu se pune problema să-l apăr aici în vreun fel pe Donald Trump, cuprins de fuga sa perpetuă de a-și hrăni orgoliul cu imagine, utilizând un stil de diplomație contondent și profund nepoliticos, cu o larghețe nepermisă în alte condiții în privința libertinajului politic

În schimb, rezultatele reuniunii NATO, a vizitei la Londra și mai ales a ultimei întâlniri – post dezastrul de la Helsinki – cu președintele Comisiei Europene Jean Claude Juncker sunt mai degrabă încurajatoare.

Dacă prima vizită reafirmă rolul NATO și coeziunea Alianței ce se vrea puternică, cu contribuția americană majoră și o creștere a interesului europenilor, ultima vizită anunță o reluare a discuțiilor pe TTIP – Acordul de comerț și investiții transatlantic, de data asta pornind de la premise mai simple, spațiu de liber schimb și chiar Uniune Vamală. Rezultate excelente. Însă reacțiile de ultimă oră reconfirmă zicala că extrema naște extremă, pornirile și abordările radicale antrenează aceeași reacție și de la ceilalți.

Considerând că am avut de a face cu un comportament lipsit de respect față de Europa Unită, pe care și-ar dori chiar să o dezmembreze – mai ales prin apariția fostului său șef ideologic de campanie și de administrație, Bannon pentru a renaște o Europă conservatoare, naționalistă, interguvernamentală, populistă și anti-federalistă – Donald Trump a fost blamat – pe bună dreptate pentru abordările sale contondente și ireverențioase – și a fost folosit pentru lansare unui nou curent: „Make Europa Great Again”, o abordare în oglindă cu Trump-ismul radical și excesiv, la care împingeau declarațiile repetate ale doamnei Merkel după discuțiile cu Donald Trump, potrivit cărora Europa nu poate conta pe SUA și trebuie să-și ia singură soarta în mâini.

Ca român și est- european, aici la frontiera NATO și a UE, trebuie să spun că resping pe deplin abordările de această factură. Așa cum spuneam acum vreo 3 ani, când întrebam și dacă ar trebui să alegem între SUA și UE, răspunsul nostru este invariabil că nu trebuie să alegem. Nu e vorba aici despre sau UE, sau SUA, ci despre și UE, și SUA. Și Europa unită, și America. Occidentul, așa cum îl cunoaștem noi, unit de valorile și principiile comune, animat de rivalități, competiție, diferențe de abordare, ideologii distincte, ca-n orice democrație reală și vie.

Firește că e nevoie de reformele constante ale democrației: vindecând tarele, umplând golurile, rotunjind colțurile și limitând excesele care au dus la neîncrederea în proiectul democrației liberale cunoscut și acceptat ca bază de joc pentru toate curentele lumii libere și civilizate, cu drepturile omului în prim plan (nu cu excesele aberante) cu libertățile civile pe deplin satisfăcute și cu statul de drept, independența justiției și combaterea corupției, într-un cuvânt, justiție credibilă și legitimă pentru toți, nu numai potentați, cu echilibrul puterilor în stat, nicidecum supremația uneia peste celelalte, cu interdependențe și just balans pentru a nu permite excese și concentrarea puterii.

Ideea despărțirii definitive a malurilor Atlanticului nu rezolvă nici o problemă, din contra. Doar facem vânt divergențelor din interiorul Occidentului, spre bucuria Rusiei lui Putin și altor pescuitori europeni în ape tulburi, cu frustrări revizioniste față de dreptul internațional și tratatele ce fixează frontierele din Europa noastră. Nu aceasta este calea, pentru că nu sunt buni și răi, frumoși și urâți, cuminți și obranici de o parte sau de alta a Atlanticului și a Mânecii.

Fiul lui Dancila a dat BAC-ul la Grup Scolar Videle! Ce nota a putut sa ia...

Pagina 1 din 2
Tag-uri: trump, make, europe, great, again, UEStirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI