Majoritatea produselor contrafăcute sosesc pe cale maritimă. UE, principala destinație

Majoritatea produselor contrafăcute sosesc pe cale maritimă. UE, principala destinație

MAGYAR HÍLAP. Principala modalitate de transport al produselor contafăcute este transportul maritim cu containere: între 2014 şi 2016, aşa a fost transportată 56% din valoarea produselor contrafăcute confiscate - a anunţat Oficiul Naţional pentru Proprietate Intelectuală din Ungaria (SZTNH), pe baza unui studiu realizat în Uniunea Europeană.

În comunicatul SZTNH se scrie că, în 2016, mai mult de jumătate din containere au ajuns în Uniunea Europeană prin Germania, Olanda şi Marea Britanie. Frauda ar putea fi combătută mai eficient dacă în ciclul 2021-2025 de politici de specialitate ale organismului numit Platforma Multidisciplinară Europeană Împotriva Ameninţărilor Criminale (EMPACT) ar avea ca sarcină importantă combaterea criminalităţii împotriva proprietăţii intelectuale.

În 2016, în Uniunea Europeană au intrat produse contrafăcute în valoare de 121 miliarde de euro, ceea ce reprezintă 6,8% din valoarea toatală a importurilor. Potrivit unui studiu realizat de Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO) şi de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), produsele contrafăcute au adus o pagubă de 83 miliarde de euro firmelor europene, de 15 miliarde de euro ţărilor membre ale UE şi au condus la desfiinţarea a 610.000 de locuri de muncă.

Potrivit studiului, în perioada 2014 - 2016, 57% din produsele contrafăcute au fost confiscate ca urmare a controlului coletelor poştale, dar în ceea ce priveşte valoarea acestora este evident că predomină falsurile care sosesc în containere, pe cale maritimă, acestea reprezentând 56% din valoarea totală. Datorită faptului că marele avantaj al transportului maritim este că poate deservi ieftin şi eficient comerţul, nu este de mirare că peste 80% din circulaţia mărfurilor se desfăşoară pe cale maritimă.

Ne puteți urmări și pe Google News

A crescut și numărul medicamentelor contrafăcute

Peste jumătate din valoarea produselor cosmetice, încălţămintei, produselor alimentare, jucăriilor şi a produselor din piele confiscate au fost transportate pe mare, iar în cazul produselor electronice confiscate procentul a fost de 49%. Anul trecut a crescut şi numărul medicamentelor contrafăcute confiscate, ceea ce nu este de mirare. Creşterea semnificativă a comerţului global pune o presiune din ce în ce mai mare asupra autorităţilor vamale.

În timp ce scanarea cu raze Röntgen sau cu raze gamma este eficientă pentru depistarea drogurilor şi a armelor, aceasta nu este eficientă pentru depistarea produselor contrafăcute sau a acelora care provin din surse ilegale. Pentru depistarea acestora este necesară prezenţa fizică a personalului vamal, însă mai puţin de 2% din containere sunt verificate în acest mod.

Pandemia de coronavirus a agravat situaţia: reţelele de crimă organizată au reacţionat rapid şi au aplicat strategii prin care să obţină avantaje şi într-o lume schimbată - a afirmat preşedintele SZTNH, Gyula Pomázi, în opinia căruia stoparea afluxului de produse contrafăcute în Europa se poate realiza doar prin cooperarea la nivelul Uniunii Europene. Din studiul realizat de EUIPO şi OECD rezultă că marea majoritate (79%) a produsele contrafăcute transportate pe cale maritimă au provenit din China. (Rador)

https://www.magyarhirlap.hu/gazdasag/20210328-tengeren-erkezik-a-legtobb-hamis-aru