Majorarea și indexarea pensiilor. Informații de la CNAS

Majorarea și indexarea pensiilor. Informații de la CNAS Sursa foto: Arhiva EVZ

De la 1 aprilie 2024, pensiile din Republica Moldova vor fi indexate cu 6%. În ceea ce privește majorarea în funcție de Produsul Intern Brut (PIB), decizia va fi luată în luna martie.

Indexarea pensiilor cu 6% este prevăzută în Legea bu­getului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2024. Elena Țîbîrnă, șefa Casei Naționale de Asigurări Sociale (CNAS) din Republica Moldova, a venit cu informații despre majorarea pensiilor, în funcție de PIB.

„Legislația prevede o majorare de pensie și ea depinde de procentul creșterii PIB-ului. În context, 50% din acest cuantum de creștere se aplică la pensia medie pe țară. Pensia medie pe țară acum la noi e 3.683 de lei, așteptăm să ne informeze ministerul de resort dacă avem o creștere a PIB față de anul trecut”, a declarat Elena Țîbîrnă, citată de vocea.md.

Marcel Ciolacu evită să vorbescă despre deficitul din bugetul de pensii

Sursa foto: Arhiva EVZ

Șefa CNAS a precizat că nici în anul 2023 nu au fost majorate pensiile, în condițiile în care nu a fost înregistrată o creștere a PIB-ului. În schimb, pensiile au fost indexate, așa cum se așteaptă și anul acesta:

Ne puteți urmări și pe Google News

„În anul 2022, noi am avut această majorare, este un cuantum fix de 171 de lei. Și indexarea, și majorarea are loc la 1 aprilie. Cuantumul fix al majorării se aplică prin hotărâre de Guvern împreună cu indexa­rea”.

Indexarea și majorarea pensiilor în Republica Moldova

Întrebată câte persoane ar trebui să muncească legal pentru a susține un pensionar, Elena Țîbîrnă a menționat că raportul ideal ar fi de patru salariați la un pensionar. Astfel ca să se poată majora aceste pensii cum își doresc cetățenii, și să fie achitată lunar pensia integrală:

„Acum, cu părere de rău, acest raport este unul foarte mic și se menține deja al treilea an de 1,2 salariați pentru pen­sia unui pensionar. Din acești 1,2, undeva 30 la sută sunt tot pensionari, care continuă să activeze, după ce s-au pensionat. Susținem acest fapt, dacă persoanei care a ajuns la vârsta de pensionare îi permite sănătatea să muncească. Ulterior, aceste persoane pot cere recalcularea pensiei. Persoana respectivă primește în același timp și pensie, și salariu, iar pensia nu se impozitează, nu se achită contribuții din aceasta”.

pensiile cele mai mari

Sursa foto: Dreamstime

La începutul lunii octombrie, în Republica Moldova erau 675,6 mii de pensionari, cu 303 mai puține persoane decât în 2022. Potrivit datelor CNAS, majoritatea pensionarilor, peste 520 de mii, primesc pensie pentru limită de vârstă, în medie, circa 3.680 de lei, iar 99,3 mii – pensie de invaliditate, care este de 2.446 de lei. Cele mai mari pensii – peste 14.631 de lei, le au „anumite categorii de lucrători ai aviației civile”. Este vorba de 448 de persoane.