Zi mare pentru Majestatea Sa Margareta. O moştenire de peste peste un secol a rămas pe mâini bune
- Lucian Ionescu
- 15 iunie 2019, 22:41
Majestatea Sa Margareta a fost aleasă, pentru al doilea mandat, preşedintele Crucii Roşii. În funcţia de vice-preşedinte al organizaţiei a fost reales Raed Arafat. Cu această ocazie, Arafat a anunţat înfiinţarea Consiliului Naţional de prim-ajutor al Populaţiei.
Tot acum s-au ales și conducerile filialelelor Crucii Roșii din toată țara. Pintre candidații cu notorietate a fost Viorel Catarmă, pentru funcția de vicepreședinte.
Societatea Națională de Cruce Roșie din România este o organizație umanitară, neguvernamentală, bazată pe voluntariat care oferă asistență de urgență, în caz de dezastre, precum și educație în domeniul sanitar în România. Este afiliata națională a Federației Internaționale a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie.
Istoria Crucii Roșii din România a început în iulie 1876. Deși România încă nu își proclamase independența, Principele Domnitor Carol I și autoritățile din București construiau instituțiile și organizațiile necesare unui stat independent.
Printre semnatarii actului de înființare a Societății Crucea Roșie se regăsesc nume ilustre ale elitei românești, precum Nicolae Cretzulescu, George Cantacuzino, C.A. Rosseti, Ion Ghica, Dimitrie Sturza sau Carol Davila. Primul președinte al societății a fost prințul Dimitrie Ghica.
De asemenea, în timpul Celui de-al Doilea Război Balcanic, în care România a decis soarta conflictului, Crucea Roșie Română a organizat spitale pentru bolnavii de holeră. Aceste spitale, împreună cu ambulanțele, au fost organizate cu implicarea Reginei Elisabeta și a Principesei Moștenitoare Maria a României, potrivit dcnews.ro