Acum, odată cu Reuniunea Anuală a Diplomaților, Maior a venit în țară și s-a implicat în diverse scandaluri, care au iritat conducerea Ministerului de Externe, dar și pe liderii coaliției PSD-ALDE. Atât Liviu Dragnea, cât și Călin Popescu Tăric eanu au solicitat rechemarea în țară a lui Maior. Cu câteva zile înainte de a fi audiat, fostul director al SRI a făcut amenințări subtile. „Va veni o vreme şi nu cred că o să le facă plăcere unora, când voi putea să vorbesc mai mult dintr-o calitate, hai să spun privată”, a declar at, duminică, George Maior .

Maior cere audierea lui Dragnea și Ponta

Audierile de ieri, la Comisia SRI, au durat mai puțin decât cele din primăvară. George Maior a început să-și pună în aplicare planul și a vorbit și despre implicarea altor personaje politice. El a negat, în fața comisiei, că le-ar fi făcut dosare lui Klaus Iohannis și Eduard Hellvig. Maior spune că serviciul a transmis doar informații. „Am spus că domnul Georgescu a fost un bun profesionist la ANI, doar că serviciul nu produce dosare, doar transmite informații”, a declarat fostul șef al SRI la ieșirea de la audieri. În ceea ce privește protocoalele pe care le-a semnat, a spus că au fost necesare. „Am discutat de protocoale de proceduri interne. Am susținut necesitatea acestor protocoale, am susținut că serviciul a fost întotdeauna în cadrul legii și puterea adevărului va prevala în fața unor alegații. Am cerut comisiei să reflecteze serios dacă multiplele aleg ații asupra interceptărilor pri vind ofițeri acoperiți și pr esiuni asupr a justiției să se aducă dovezi și să se audieze și alte persoane, de pildă Liviu Dragnea sau Victor Ponta”, a afirmat Maior.

 

Manda insistă pe minciuna lui Maior

Senatorul Claudiu Manda, președintele Comisiei de control a SRI, a nuanțat comportamentul lui Maior în timpul audierii. Acesta a spus că l-a interesat, în mod deosebit, faptul că Maior susținea că nu-l cunoaște pe fostul șef al ANI, Horia Georgescu.

„Domnul Horia Georgescu ne spunea că relația dintre cei doi a fost una apropiată, de prietenie, că au fost împreună la diferite evenimente. Domnul George Maior ne-a spus că îl cunoștea vag. Domnul George Maior a spus acum că îl cunoștea nu vag, ci foarte vag. Dar a confirmat cele trei întâlniri pe care le-a avut după ce n-a mai fost directorul SRI, una acasă la domnul Horia Georgescu, una la un restaurant în București, una la sediul ANI, când domnul Horia Georgescu era director. Nu a fost prezent la alte întâlniri, dar în 2015 a fost prezent la ziua domnului Horia Georgescu’’, a spus Manda.

Al doilea subiect a fost legat de sesizarea pe care SRI a adresat-o ANI, cea care îl viza președintele Klaus Iohannis. „Domnul Maior neagă orice implicare în acest traseu. Spune că informația a fost culeasă, conform procedurilor, și că a fost transmisă SRI. Aceste lucruri contravin celor spuse de domnul Horia Georgescu. Noi avem suficient de multe elemente și probabil că până la sfârșitul lunii acesteia o să analizăm în Comisie și o să formulăm un raport pe care să-l prezentăm Parlamentului”, a declarat Claudiu Manda