Maioneza este un sos cremos și consistent, preparat cu ușurință dintr-un număr redus de ingrediente și poate fi făcută acasă sau cumpărată. Este un ingredient tradițional în gastronomia internațională, folosit pentru a da savoare salatelor, sandwich-urilor, burgerilor și altor preparate culinare.
Dacă intenționezi să prepari maioneză acasă, trebuie să acorzi atenție unui aspect esențial. Indiferent de rețeta pe care o alegi, un singur ingredient poate face o diferență semnificativă.
Există, de asemenea, o varietate de versiuni, cum ar fi maioneza light, făcută cu mai puțin ulei și, implicit, mai puține calorii, sau maioneza vegană, care folosește alte ingrediente decât ouăle.
Secretul pentru o maioneză aerată și cu mai puține calorii
Pentru rețeta clasică de maioneză nu ai nevoie decât ouă, ulei și muștar. Însă, dacă vrei să obții un sos cu mai puține calorii, poți pune în el iaurt grecesc.
Acesta transformă complet textura și gustul maionezei făcute în casă.
De altfel, iaurtul grecesc este cea care ajută ca gălbenușurile să nu se mai separe. Pentru această rețetă nu ai nevoie de ulei.
Rețetă cu iaurt grecesc
Pentru a face maioneză cu iaurt grecesc ai nevoie de:
- trei ouă fierte,
- 300 de grame de iaurt grecesc,
- două linguri de muștar,
- condimente.
Mod de preparare maioneză cu iaurt grecesc
- Începe prin a fierbe ouăle. După ce ouăle sunt fierte, lasă-le să se răcească și apoi decojește-le.
- Adaugă iaurtul grecesc și muștarul conform cantităților indicate peste ouăle fierte.
- Nu uita să condimentezi cu sare și piper după gust.
- Amestecă toate ingredientele până obții o compoziție omogenă.
Rețetă fără ou
Există și o altă opțiune de maioneză mai sănătoasă care nu conține ouă. În loc de ou, poți prepara un sos delicios folosind usturoi sau țelină.
Vei avea nevoie de:
- țelină,
- doi căței de usturoi,
- o lingură de muștar,
- ulei,
- sare și suc de lămâie.
Cum să o prepari
- Pentru a începe, spală țelina, taie-o cubulețe și pune-o la fiert în apă cu sare. Între timp, poți curăța și pisa usturoiul.
- Odată ce țelina a fost fiartă, se adaugă usturoiul pisat și se amestecă până se obține o compoziție omogenă.
- Apoi, treptat, se adaugă uleiul, împreună cu alte condimente pentru a amplifica aroma și gustul, potrivit Fanatik.