„Un personaj pitoresc, o publicistă impetuoasă și o scriitoare modestă - suficient de notorie totuși pentru a avea parte de legende (și persiflări) și de un bust în Cișmigiu ca «educatoare a poporului» și «maică a națiunii»: aceasta a fost Smaranda Gheorghiu, căsătorită (printre altele) Gârbea, numită de Veronica Micle (amica ei căreia i-ar fi procurat substanțele cu care s-a sinucis la Văratec) «maica Smara»”, rememorează criticul literar Paul Cernat.
Aprofundând chestiunea morții Veronicăi Micle și legătura acesteia cu Smaranda, amănuntele sunt tulburătoare. După moartea lui Mihai Eminescu, în 1889, Veronica Micle se retrage la Mănăstirea Văratec, unde alcătuieşte o cărticică pe care o numește Dragoste şi Poezie și în care transcrie versuri proprii sau unele din poeziile lui Eminescu ce-i fuseseră dedicate, însoţindu-le de comentarii.
Apoi, împăcată cu toate, își cheamă moartea, într-un poem neterminat, datat 1 august: „O! Moarte vin de treci/ Pe inima-mi pustie şi curmă a mele gânduri/ S-aud cum uraganul mugind în grele cânturi,/ Se plimbă în pustie mânat de aspre vânturi,/ Mi-e dor de un lung repaos… Să dorm,/ Să dorm pe veci.”
Agonie de 20 de ore
În aceeași zi, îi scrie și prietenei Smaranda Gârbea un răvaș în care o ruga să-i procure, prin fratele ei, medic la spitalul din Bălţăteşti, încă o doză de picături de arsenic, necesare pentru tratamentul anemiei de care suferea fiica ei cea mică, Virginia. Otrava vine negreșit, doar că Veronica o folosește, două zile mai târziu, în alte scopuri. Personale! Înghite, cu „o lăcomie hotărâtă” - după cum a comentat doctorul Taussig, sosit de urgență la mănăstire, de la Iași -, întreaga cantitate de arsenic dintr-o sticluță. Se întâmpla puțin după miezul nopții dintre 2 și 3 august 1889, în casa maicii Fevronia Sârbu. După o agonie de 20 de ore, o congestie cerebrală îi aduce Veronicăi Micle, la 39 de ani, sfârșitul premeditat cu propria mână. Femeia îndrăgită de Mihai Eminescu a fost înmormântată la 6 august 1889 lângă biserica Sf. Ioan de la Văratec, la o lună după ce sicriul cu rămășițele poetului fusese depus la Biserica Sf. Gheorghe din București.
Atentie, pensionari si elevi! Anunt pentru toti cei care au CARD GRATIS de la STB

Stirile zilei
doctorulzilei.ro
evzmonden.ro
Alte articole din categoria: EVZ Special
Alte articole din categorie

RAREȘ BOGDAN contra DACIAN CIOLOȘ. Jocurile de putere din spatele unei nominalizări neașteptate.

Petre Daea şi cormoranii. Reacţie de ultimă oră a ministrului Agriculturii în „Telefonul de la ora 9:00”
14,90Lei
14,90Lei
14,90Lei
LASA UN COMENTARIU